PODSTICAJI ZAPOSLILI 1.000 LJUDI: Ministarstvo privrede i preduzetništva RS podelilo je subvencije za otvaranje novih radnih mesta

S. M.

04. 09. 2022. u 23:20

DODELOM podsticaja u 2021. godini za 188 privrednih subjekata u ukupnom iznosu od 6.534.214 KM omogućeno je povećanje broja zaposlenih radnika za 5,82 odsto ili za 1.077 radnika, kao i rast ukupnog prihoda za 28,18 odsto, pojasnio je Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva RS.

Foto Shutterstock

Dodaje i da su dobri efekti podsticaja i rast prihoda od prodaje učinaka za 28,29 odsto, kao i rast prihoda od prodaje učinaka na inostranom tržištu za 35,17 odsto.

Ministar objašnjava da je projekte, u potpunosti, realizovalo 167 privrednih subjekata, dok je sa 20 zaključen aneks ugovora i produžen rok za njegovu realizaciju zbog opravdanih okolnosti, dok jedan privredni subjekat nije realizovalo projekat, pa su vraćena sredstva u budžet.

- Najviše investicija se realizuje u sektoru metalne i elektro industrije, zatim sledi sektor drvne i industrije proizvodnje papira. I u tekstilnoj i obućarskoj industriji, koja je prepoznatljiva kao industrija sa niskom akumulacijom kapitala, realizuju se značajne investicije u razvoj vlastitog proizvoda - naveo je ministar.

Naglasio je i da se značajne investicije odnose na nabavku proizvodnih linija, digitalizaciju proizvodnih procesa, CNC mašina, robota, lasera i slično.

On je najavio da će Ministarstvo privrede i preduzetništva u drugoj polovini septembra u saradnji sa Svetskom bankom obavljati kontrolu i realizaciju projekata. Kaže da su dodelom podsticaja podržani projekti privrednih subjekata ukupne vrednosti 60,8 miliona KM, koji se odnose na nabavku savremenih tehnologija i opreme.

DODATNIH 1,5 MILIONA

PETRIČEVIĆ je podsetio da su budžetom za 2022. godinu planirana sredstva za realizaciju projekata podsticaja za direktna ulaganja u iznosu od 12 miliona KM, a da je Vlada RS 25. avgusta donela odluku da se Ministarstvu privrede i preduzetništva na raspolaganje stavi dodatnih 1,5 miliona KM po javnom pozivu za direktna ulaganja, pa će sredstva za ove namene iznositi 13,5 miliona KM.

Pogledajte više