DODIK TRAŽIO DA ŠMITA PROGLASE NEPOŽELJNIM: Ukazao da je nemačka politika opasna za budućnost Srpske. Komšić i DŽaferović odbili inicijativu

S. MIŠLjENOVIĆ

02. 09. 2022. u 19:22

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik predložio je na vanrednoj sednici ovog tela da Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH, bude proglašen personom non grata. Druga dva člana Predsedništva, Željko Komšić i Šefik Džaferović, odbili su ovu inicijativu kao i još tri Dodikova predloga.

Foto ohr/ V. Milošević

Inicijativu da se BiH "zahvali" Šmitu Dodik je obrazložio stavom Republike Srpske koja smatra da Nemačka nije dobronamerna. Njeno ponašanje je opasno, kako je naglasio, s obzirom na rezoluciju ove zemlje kojom se predviđa ukidanje Srpske.

- U toj rezoluciji kaže se da nema Republike Srpske i da se stvara građanska država, a to je ono što Sarajevo hoće - rekao je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska mora da vodi računa o sopstvenim interesima. Politika povlađivanja Nemcima, da se ne bi ljutili, po Dodiku, vodi uništenju Srpske.

- Šta ćemo onda braniti, ako se ovde ostvari nemačka politika - zapitao se Dodik.
On je naglasio da sa Nemcima nije uvek bilo sjajno, da je period Angele Merkel bio izdržljiv, ali da je trenutno na sceni ofanzivna politika Nemačke usmerena protiv interesa Srpske.

- Ako iz Nemačke dolazi rezolucija koja ukida RS, ako dolazi Šmit koji nije legitiman, a nameće rešenja i ako Nemačka stoji iza toga onda, naravno, moramo prema tom pitanju adekvatno da se odnosimo. Nemoguće je da ne reagujemo na to što Bundestag donosi rezoluciju kojom se meša u unutrašnja pitanja BiH - rekao je Dodik.

On je ocenio da je to pokušaj okupacije nametanjem političkih rešenja protivnih Ustavu i Dejtonskom sporazumu. To se krije iza upućivanja Šmita, ali i švajcarskog sudije Ustavnog suda BiH, koji je u stvari - Nemac.

- Poštujem svakoga, ali tražim da se poštuje i Republika Srpska koliko god njima bilo teško. Gde nema uvažavanja za Srpsku, ne može biti poštovanja ni za njih - istakao je Dodik, koji je ostavio otvorenom mogućnost da Narodna skupština RS raspravlja o odluci Predsedništva BiH o davanju agremana za novog nemačkog ambasadora.

NAJAVIO KONTRAREZOLUCIJU

DODIK je najavio mogućnost da na sledećoj sednici Skupštine RS inicira usvajanje rezolucije o Nemačkoj, kao kontrameru:

- To ne bi bilo protiv nemačkog naroda, niti države, već nemačke politike koja se ovde pokazuje rigidnom.

Pogledajte više