ZAKON USVOJEN, ALI CENA GORIVA OSTAJE ISTA: Delegati Doma naroda parlamenta BiH podržali juče ukidanje akciza, ali uz značajan amandman

S. M.

30. 08. 2022. u 06:44

DOM naroda Parlamenta BiH usvojio je juče jednoglasno izmene Zakona o akcizama BiH, kojima se ukida akciza na naftu i naftne derivate u BiH.

Dom naroda PBiH, Foto Radio Sarajevo

Ali, nažalost, pojeftinjenje goriva za 35 feninga još će da sačeka. Naime, pošto je zakon u Domu naroda usvojen sa amnadmanom Dušanke Majkić, delegata SNSD, u kojem se traži da se ograniči primena ovog zakona na 30 dana, ovaj dokument se razlikuje od zakona usvojenog u martu ove godine u Predstavničkom domu PBiH, i zbog toga ide na dalje parlamentarno usaglašavanje.

Nakon usaglašavanja, dokument ponovo ide u Predstavnički dom PBiH na glasanje. Zbog toga je formirana Komisija koja će usaglasiti zakon, a činiće je Amir Fazlić, Lidija Bradara i Dušanka Majkić.

Foto D. Pozderović

Inače, pomenuti zakonski predlog u parlamentarnu proceduru uputili su poslanici SDP Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Nada Mladina i Zukan Helez. Predlog podrazumeva ukidanje akciza na sve vrste goriva. Predlagači su u obrazloženju naveli da bi, ukidanjem akcize, maloprodajna cena dizel goriva bila niža za 35 feninga.

Na sednici Doma naroda obratio se i poslanik iz Predstavničkog doma Saša Magazinović, kao predlagač zakona, koji je rekao da je pre 173 dana ovaj propis prošao kroz taj Dom i da su tada "obe entitetske vlade dale podršku i kazale da raspolažu sa sredstvima koja bi mogle pokriti usvajanje ovog zakona".

POSLUŠAJTE PRIJATELjE I KOMŠIJE

Podsećam da je cena goriva, kada je Predstavnički dom usvojio ovaj zakon bila niža nego današnja. Dušanka Majkić je predložila amandman da primena traje samo 30 dana, a komisija ga je odbila i podržala ovaj zakon u izvornom tekstu. Pozivam da glasate onako kako bi vam sugerisali prijatelji i komšije, jer smatram da je interes svakog građanina da gorivo bude jeftinije do pola marke - poručio je Magazinović obraćajući se Domu naroda PBiH.

Pogledajte više