SOLARNI PANELI ZA 50.000 KUĆA: U Republici Srpskoj uskoro počinje registracija domaćinstava za veliki projekat Elektroprivrede

S. MIŠLjENOVIĆ/D. CURAĆ

15. 08. 2022. u 05:00

OD sada svi zainteresovani građani Srpske mogu da se prijave na konkurs za program energetske održivosti domaćinstava i privrede, a u okviru kojeg će biti odabrano 50.000 domaćinstava za instalaciju solarnih panela.

Mala solarna postrojenja, Foto EPA

Paneli će im umanjiti račune za struju i omogućiti da se ne obaziru na eventualna poskupljenja u budućnosti, pojasnio je Luka Petrović, generalni direktor "Elektroprivrede RS" i dodao da je vrednost projekta, čiji je nosilac ERS, oko 500 miliona KM.

Kao prednost programa, Petrović je naveo da domaćinstva koja dobiju fotonaponsko postrojenje, narednih 25 godina neće plaćati klasični račun za električnu energiju kakav sada plaćaju, a 10 godina će plaćati otplatu dela vrednosti tog postrojenja, nakon čega ono prelazi u vlasništvo građanina.

- Ako ste imali račun 70 KM u poslednjih 12 meseci, vaš račun u narednih 10 godina za otplatu tog postrojenja će biti 63 KM puta 120 rata - pojasnio je Petrović.

Petrović je istakao da će 50.000 domaćinstava, od 580.000 koliko u RS ima brojilo, aplicirati za ovaj program u elektrodistributivnim preduzećima širom Srpske.

- Za apliciranje je potrebno doneti uverenje o kućnoj listi, potvrdu o primanjima svagog člana, potvrdu o nezaposlenosti ili potvrdu da je osoba penzioner, kopiju građevinske dozvole za objekat, jer se na osnovu nje dobija priključak za struju. Biće uzeta u obzir i prosečna potrošnja električe enegije u prethodnih 12 meseci - naglasio je Petrović.

Foto EPA

Inače, 10 trebinjskih korisnika dobilo je već solarne panele besplatno, u okviru probnog pilot-projekta, a instalirana snaga tih panela iznosiće oko 250 megavata.

- Solarni panel proizvodi struju za potrebe domaćinstva kroz svoj sistem. Energiju troši u momentu kada mu je neophodna, a višak plasira u distributivnu mrežu - pojašnjava Sanja Rikalo, direktorka Direkcije za operativne poslove ERS.

BODOVANjE

PRIJAVE će se kompjuterski bodovati, a cilj je da se izaberu domaćinstva koja imaju najniža primanja po članu domaćinstva.

- Kroz ovaj program će domaćinstvo moći da troši 20 odsto više energije nego što je pre, a višak energije će biti plasirani u elektrodistributivnu mrežu - rekao je Luka Petrović.

Pogledajte više