PESAK I ŠLJUNAK VADE IZ "RUPE" U NADLEŽNOSTI: Borba policije protiv "kamene mafije" koja besomučno eksploatiše obale Drine

V. Mitrić

01. 08. 2022. u 13:40

NA delu priobalja Drine, koji pripada RS i BiH, gde je nadležnost policije, pravosuđa i inspekcije RS, počela je velika akcija protiv građana koji nelegalno, bez ikakvih dozvola ili značajno mimo onoga što u njima piše, eksploatišu pesak i šljunak.

Iskopavaju materijal bez dozvole, Foto V. Mitrić

Mešetari koji se godinama bave ovim poslom zloupotrebljavaju što je, na mnogim mestima gde kopaju na levoj obali Drine, zemlja u nadležnosti vlasti sa desne obale Drine i obrnuto.

Uprkos Sporazumu o specijalnim paralelnim vezama i drugim mogućnosti saradnje dve zemlje članice Saveta Evrope, do sada, kada je reč o borbi protiv "kamene mafije", nadležni nisu izveli nijednu zajedničku akciju, bez čega nema ozbiljnijeg uspeha. Kao i u Srbiji, u sličnim prilikama, mešetari dobijaju informacije na kojim će lokacijama da budu kontrole.

Na terenu su inspekcije koje će, kako je najavljeno, posle kontrola nezakonitog eksploatisanja rečnog nanosa u bijeljinskom kraju nizvodno od Pavlovića mosta da obaveste MUP RS, PU Bijeljina. Obećano je da će o svemu što bude učinjeno biti obavešteni i nadležni pravosudni organi i javnost.

Za akciju, koju je pokrenuo MUP Srpske prema nalogu nadležnog tužilaštva, Inspektorat Srpske je dobio zadatak da učestvuje u okviru četiri inspekcije - vodne, poljoprivredne, tehničke i tržišne, a Policijska uprava Bijeljina je napravila raspored u više grupa da bi svi inspektori radili na predmetima iz svoje oblasti.

Foto V. Mitrić

Vodna inspekcija je kontrolisala vodotok, vodno zemljište kao i važeće vodne akte, saglasnosti i dozvole, kod dva preduzeća i jednog pojedinca.

- S obzirom na to da je reč o pograničnom području sa Srbijom, veliki deo parcela vodi se katastarski u Srbiji - kažu nadležni.

- Postupajući inspektori su prikupili informacije od Republičke uprave za geodetske poslove, kao i iz Srbije, da bi mogli da utvrde nadležnosti i da donesu konkretne mere. 

ISTRAGA

MINISTARSTVO unutrašnjih poslova Republike Srpske, kako su saopštili, sprovodi istragu o nezakonitoj eksploataciji šljunka iz reke Drine.

Pogledajte više