TRAŽE ZAOSTALE PLATE: Protest radnika fabrike "Mofas", nekadašnjeg giganta iz Istočnog Sarajeva, zbog lažnih obećanja

M. REGOJE

27. 07. 2022. u 08:30

RADNICI fabrike "Mofas" iz Istočnog Sarajeva okupili su se u krugu fabrike u znak protesta zbog, kaku kažu, lažnih obećanja vezanih za platu.

Dosta im je obećanja, Foto M. Regoje

Naime, prema rečima radnika ove fabrike, njima od 11. aprila ove godine nije isplaćena nijedna tekuća zarađena plata.

Jedan od radnika "Mofasa" Radomir Šehovac istakao je da radnici razumeju da se razna dugovanja ove fabrike moraju nadomiriti i otplatiti, ali da, iako imaju strpljenja i želje za radom, njima plate treba da budu isplaćene.

- Kad smo počeli da radimo, rekli su nam da najpre treba platiti Poreskoj upravi, NLB banci i druga dugovanja. Sve smo to znali, ali mi nismo dobili nijednu platu, a obećali su da će nam do jula isplatiti radni staž i ta dugovanja. Za to, navodno, čekaju kredit od IRB-a - rekao je Šehovac.

Prema njegovim rečima, za četiri meseca dobili su dve novčane pomoći čiji je iznos za današnje cene i potrebe jako mali.

Šehovac je istakao i da su se već nekoliko puta obraćali gradonačelniku Istočnog Sarajeva, a da se njihov poslednji sastanak održao 11. jula u Skupštini grada.

- Prošli put nam je obećao da će nam platu dati za 10 dana. Nismo planirali da prekidamo rad, ali kada smo radnike obavestili o dogovorima sa sastanka, zajedno smo odlučili da obustavimo rad dok ne legne plata. Juče smo rekli da nam do 12 časova uplate platu pa da nastavimo rad, međutim nismo dobili nikakvo obaveštenje - objasnio je Šehovac.

GradonačelnikIstočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić je potvrdio da radnici nisu primili platu, ali da je u pitanju tehnički problem.

Račun "Mofasa" je, kako Ćosić kaže, još blokiran.

- Ono što radnici ne mogu da shvate jeste da je račun još uvek blokiran, zato što treba da postignemo dogovor sa određenim dobavljačima o deblokiranju računa. Račun je blokiran kada je "Mofas" bio u vlasništvu drugog preduzeća - naglasio je Ćosić.

Govoreći o dugovima "Mofasa", Ćosić je naglasio da je Grad uspeo da reši jedan deo prema Poreskoj upravi, kao i određene dobavljače, ali da ova fabrika pored dva miliona KM koje je Grad dao još uvek ima 2,5 miliona dugova.

On je potvrdio da se pre 10 dana sastao sa radnicima i obećao im sredstva za jednu platu.

- Sredstva su jutros obezbeđena, sad tražimo način kako da izmirimo platu kad je račun preduzeća blokiran. Da vidimo na koji način da izvršimo isplatu tih 50.000 KM. Jer ako uplatimo na račun fabrike, sav novac bi otišao na pomenute deblokade - zaključio je Ćosić.

GRAD KUPIO 51 ODSTO VLASNIŠTVA

LjUBIŠA ćosić je napomenuo da je Grad Istočno Sarajevo još prošle godine kupio 51 odsto vlasništva u preduzeću "Mofas" i osnovao kompaniju "Digis" Istočno Sarajevo, ali se zbog zakonskih procedura nije upisao kao vlasnik u sudskom registru. On je tada za "Novosti" rekao da je gradska uprava na ovaj način pokazala da je opredeljena da podrži metalsku industriju.

- Sada preostaje daleko teži deo posla, da reorganizujemo preduzeće i nastavimo proizvodnju - rekao je tada Ćosić.

Pogledajte više