SPREČITI BUĐENJE ZLIH SILA: Dodik posetio "Jad Vašem" - Holokaust najstrašnija mrlja na licu Evrope

V. N.

18. 07. 2022. u 22:47

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da je Holokaust najstrašnija mrlja na licu Evrope, koje se večno treba sećati s poštovanjem, ali i osujetiti svaki pokušaj ponovnog buđenja zlih sila, bilo gde i prema bilo kome.

Foto: Tviter/Milorad Dodik

- Samo tako će naše sećanje dobiti punoću, a naša borba smislen i plemenit cilj - naveo je Dodik na svom tviter-profilu.

Dodik, koji je u Jerusalimu posetio Memorijalni centar "Jad Vašem", naglasio je da se na ovom mestu čovek seti da ne sme da zaboravi:

- Strašno je, nedopustivo, nepravedno i neshvatljivo to što se desilo jevrejskom narodu. Mnogi narodi platili su cenu uspostavljanja vlastite države i dostizanja nacionalne slobode, ali nijedan kao jevrejski. Na ovom mestu čovek uči o strašnim i mračnim dubinama u koje može upasti ljudski zloduh. Na ovom mestu se ukrštaju smisao života i besmisao uništenja, krik bola i poklič pobede. Na ovom mestu čovek uči o nasilnom gašenju miliona života, ali i pobedi života nad smrću. Biti u blizini mesta neizmerne tuge, večnog jauka, bola koji doseže nebesa - naveo je Dodik, i dodao da sve iziskuje snagu i poseban pijetet prema milionima nevinih ljudi, žena i dece.

- Milion pitanja zašto - i svako bez odgovora. Jer, kako objasniti da je tuga velika poput ove planine - kazao je Dodik, dodavši da je velika čast biti na planini Herzl, jednom od najvažnijih mesta za državu Izrael i jevrejski narod.

Tokom posete "Jad Vašemu" Dodik je položio venac u Sali sećanja na kamenoj ploči ispod koje je položen pepeo žrtava Holokausta iz šest logora smrti. Posle toga sastao se sa izraelskim ministrom finansija Avigdorom Libermanom. Planirano je da se sutra sastane sa patrijarhom jerusalimskim Teofilom Trećim i da obiđe crkvu Svetog groba.

Pogledajte više