SATLER JE NAJVEĆA UVREDA ZA ŽRTVE: Neophodna smena šefa delegacije EU u BiH posle sramne izjave protiv pomirenja

Novosti online 13. 07. 2022. u 15:46

ŠEF Delegacije EU u BiH Johan Satler je najveća uvreda za sve žrtve na prostoru bivše Jugoslavije i on bi posle svoje skandalozne izjave morao odmah biti pozvan na odgovornost i smenjen, rekao je istoričar Aleksandar Raković.

Foto: Printskrin RTV HB

Prema njegovim rečima, "ovaj drski diplomata", koji je povodom obeležavanja 27 godina od stradanja bosanskih muslimana u Srebrenici, poručio da je "pomirenje uvredljivo za sve žrtve", a da su fotografije srpskih žrtava u Bratuncu "provokacija" - mora da bude pod restrikcijama nakon svega izrečenog.

- On je najveća uvreda sa kojom žrtve na svim stranama treba nakon toliko godina da se suoče. Pristojan, vaspitan, obrazovan čovek sebi nikada ne bi smeo da dozvoli da kaže nešto tako jezivo - rekao je Raković.

Dodao je da Satlerova izjava pokazuje i jednu "divlju prirodu tog čoveka".

- Pristojan čovek ne bi smeo da izgovori ništa tako primitivno, ali s obzirom na to da je reč o čoveku koji nema, očigledno, ni pristojno vaspitanje, a sasvim sam siguran ni obrazovanje, onda smo dobili jednu ovako sramnu izjavu - rekao je Raković.

Kada je reč o najavi Kristijana Šmita da će se angažovati na izmeni školskog programa u vezi sa nastavnim programima istorije u Srpskoj i Federaciji BiH, Raković je rekao da je to gest arogancije i da Šmit nije kompetentan da govori o obrazovanju jer se njime nije bavio ni u Nemačkoj.

- Pošto se nije obrazovanjem bavio u Nemačkoj, neće se time baviti ni u Republici Srpskoj - rekao je Raković.

Foto: Printscreen/Pink

Rekao je da i Satlerova i Šmitova izjava imaju za cilj da prodube podelu u BiH, a da bi za Srbe u regionu najpravednije rešenje bilo da se ujedine u jednu državu.

- Mislim da je to u skladu sa evoprincipima i evropskim integracijama. Moj stav je da Srbija, Republika Srpska i Crna Gora treba da budu jedna država i to je jedino pravično rešenje - zaključio je Raković.

Podsećamo, Satler je u tekstu na blogu ambasadora EU u BiH povodom obeležavanja dešavanja u Srebrenici napisao da "reči kao što je pomirenje zvuče isprazno ili čak uvredljivo za žrtve".

(SRNA)

Pogledajte više