POČEO PROCES U SLUČAJU "DOBROVOLJAČKA": Optuženi se izjasnili o krivici

Novosti onlajn

12. 07. 2022. u 14:14

EJUP Ganić i ostalih devet optuženih za zločine u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine u Sarajevu izjasnili su se na današnjem ročištu da nisu krivi.

Dobrovoljačka ulica je simbol stradanja vojnika JNA, Foto RTRS

Sudija Braco Stupar rekao je da su svi optuženi dobili optužnice na koje su imali pravo prigovora i da je sve priložene prigovore Sud BiH odbio, preneo je portal RTRS.

Osim Ganića, optužnica tereti: Zaima Backovića, Hamida Bahtu, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušinu, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žišku.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 12. maja optužnicu Tužilaštva BiH koja ih tereti da su 3. maja 1992. godine u Sarajevu izvršili napad na nebranjenu mešovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, koja je bila pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Optuženi se terete da su u okviru svojih funkcija i ovlašćenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa podređenima, planirali, podstrekivali i izvršili napad na tu kolonu.

Na teret im se stavlja i da nisu sprečili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izvršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovečno postupali prema zarobljenim vojnicima, da nisu sprečili ni kaznili izvršioce i da su pomagali počiniocima nakon izvršenog zločina.
 

Pogledajte više