PUCANJ SLOBODE I DANAS ODJEKUJE: U Krekovima kod Nevesinja obeleženo 147 godina od čuvene Nevesinjske puške

D. CURAĆ

10. 07. 2022. u 19:19

SLUŽENjEM parastosa i polaganjem venaca na Spomen-obeležje nevesinjskim ustanicima, u selu Krekovi, kod Nevesinja, obeleženo je 147 godina od početka ustanaka u Hercegovini - Nevesinjske puške.

Foto: D. Curać

Prva Nevesinjska puška bio je ustanak podignut u mestu Krekovi, 9. jula 1875. godine, protiv otomanske vlasti i ubrzo se proširio na celu BiH, uz podršku Srbije i Crne Gore. To je s vremenom preraslo u srpsko-turski rat. Ubrzo je došlo do Berlinskog kongresa 1878. kojim su Srbija i Crna Gora dobile nezavisnost i teritorijalno proširenje, dok je Austrougarska na 30 godina okupirala BiH. Jedan od vođa tog ustanka bio je harambaša Pero Tunguz, koji je ispalio taj čuveni prvi metak, a čiji potomci s ponosom svake godine obeležavaju ovaj istorijski događaj.

- Jedan umni čovek je rekao da najsvetlija budućnost čeka onaj narod, koji se najduže bude sećao svoje prošlosti. Ta misao treba da doživi svoje otelotvorenje ovde u Srpskoj, jer narod zaslužuje svetlu budućnost, pri čemu će on brižljivo negovati kulturu sećanja - istakla je Nataša Gligorić, praunuka Pera Tunguza.

Potomci hrabrog harambaše u Krekovima odaju počast Nevesinjskoj pušci, njenim vođama i postignućima kojima je ona obeleželi srpsku i evropsku istoriju.

- Čuveni Pero harambaša zapisan je u istoriju za sva vremena, kao i Nevesinjska puška, koja je bila početak borbe za konačnu slobodu srpskog naroda - istakao je Đorđije Tunguz.
Obeležavanje ovog istorijskog događaja zajedno organizuju odbori vlada Srpske i Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova. Državni sekretar u Ministarstvu za boračka pitanja Vlade Srbije Miodrag Kapor, rekao je da Nevesinjska puška pokazuje da je borba protiv tiranije moguća i da je sloboda dostižna, ako se Srbi ujedine.

DRUGA I TREĆA PUŠKA

U MESTU kod Nevesinja - Krekovima, obeležava se i druga Nevesinjska puška iz 1882. godine, poznata kao Uloški ustanak protiv austrugarske, kao i Nevesinjska antifašistička puška, koja predstavlja oružani otpor ustašama 3. juna 1941. godine u selu Drežanj.

- Danas živimo u vremenu kada je umesto sile prava, na scenu stupilo pravo sile. Mali narodi, kao što su Srbi, pogotovo što su rasuti u više država, u problemu su i opastanak naroda je u pitanju ako ne budemo jedinstveni i složni - rekao je Kapor.

Ministar boračko-invalidske zaštite RS Duško Milunović istakao je da srpski narod ima slobodarski duh i da je to genetski uslovljeno, a da su to Nevesinjci pokazivali kroz vekove.

- Ovde se dizalo oružje protiv najvećih sila, turskog i austrougarskog carstva, i protiv fašista i odnosili su pobede. Nevesinjci su gajili slobodarski duh svojih predaka prenoseći ga na mlađe generacije - naglasio je Milunović.

Načelnik Nevesinja Milenko Avdalović rekao je da se ova opština primiče obeležavanju zlatnog jubileja, 150 godina Nevesinjske puške i Hercegovačkog ustanka, kada je bljesnula iskra slobode na ovim prostorima.

- Sigurno da je ogroman značaj ovoga istorijskog događaja, jer je potpuno neverovatno da su ljudi koji su bili praktično nepismeni, osim sveštenika, svojim ustankom i dogovorom u biogradskoj Crkvi Presvete Bogorodice i kasnije oružanim ustankom, zaprepastili čitavu Evropu - rekao je Avdalović.

Pogledajte više