HAOTIČNA NEMAČKA: Energetska kriza, rat u Ukrajini, a Bundestag se bavi Bosnom

Novosti online 10. 07. 2022. u 17:41

PROFESOR na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić izjavio je da je mešanje zakonodavnog tela Nemačke u unutrašnje odnose u BiH flagrantan primer kršenja suverenosti, političke nezavisnost i samostalnosti jedne države.

Foto Shutterstock

- Ako uzmemo da veoma teške ocene koje je, pre svega Bundestag, kao donji dom njemačkog Parlamenta iskazao, dolaze od ljudi koji su apsolutno neupućeni u istoriju ovog podneblja, u sadržaj Opšteg okvirnog sporazuma o miru, te njegovih aneksa, pre svega Aneksa četiri, odnosno Ustava BiH, onda svi zaključci Bundestaga postaju ne samo problematični, već ponegde i komični i sarkastični - rekao je Lukić.

Radomir Lukić / Foto "Novosti"

On je naveo da je Nemačka u velikoj meri kumovala, navijala i dovela do nestanka bivše Jugoslavije o čemu, kako kaže, postoje istorijski dokumenti, zabeleženi iskazi i razgovori predsednika Francuske Fransoa Miterana i predsednika Vlade Nemačke Helmuta Kola.

Prema njegovim rečima, onda bi i ovo mešanje u unutrašnje stvari BiH vodilo istom putu.

Lukić je naglasio da bi Bundestagu bilo pametnije da se bavi problemima Nemačke, energetskom krizom, ratom u Ukrajini u meri u kojoj treba da se bavi, nego da se bavi BiH, njenim akterima i njenim unutrašnjim političkim događajima.

- Mislim da je to put koji ni jedna normalna država u ovom vremenu ne sme i ne treba da slidi - poručio je profesor pravnih nauka.

Podsećamo, Bundestag je usvojio rezoluciju "Podrška BiH na putu u bolju budućnost" kojom se od nemačke Vlade traži da se u EU založi za "sankcije protiv onih koji potkopavaju teritorijalnu integritet i ustavni poredak BiH".

(SRNA)

Pogledajte više