UVOZ DIKTIRA CENU POLOVNJAKA: Polovni automobili u Srpskoj poskupeli zbog otežane nabavke iz inostranstva

N. BUNIĆ

09. 07. 2022. u 07:07

CENE polovnih automobila u Srpskoj su veće nego ikada, zbog čega je opala i potražnja. U auto-kućama navode da je više faktora doprinelo da polovnjaci poskupe, a glavni je - otežan uvoz i nabavka iz inostranstva.

Jedan od auto-placeva u Banjaluci, Foto Nezavisne

Polovna vozila su na ceni od aprila, prvenstveno zbog uvođenja evro 1 obrazca prilikom uvoza, zbog čega su i narasle dažbine prilikom uvoza, a pooštrene su i tehničke karakteristike vozila koja se mogu uvesti u BiH. Već od februara cene goriva su počele da divljaju, i sve to je uticalo na poskupljenje polovnjaka - kažu u auto-kućama u Srpskoj.

- Na povećanje cena uticao je rast nabavne cena automobila u inostranstvu, i otežana nabavka. Takođe, poskupeo je i sam prevoz polovnjaka do BiH. Kada se uzmu svi ti faktori, morali smo povisiti cene, koje su u odnosu na raniji period veće za nekih 18 odsto - kažu na jednom auto-placu u Banjaluci.

Navode da je potražnja za automobilima opala u junu, i da je neizvesno kako će prodaja dalje teći.

I u bijeljinskim auto-kućama situacija nije ništa bolja.

- Opala je prodaja, a cene su skočile i do 30 odsto. Povećanje cena je uzrokovano i cenom goriva, i otežanim uvozom iz inostranstva. Sve je počelo u udarnom periodu virusa korona, kada je uvoz smanjen zbog zatvaranja granica - kažu u jednoj auto-kući u Bijeljini.

U prilog njihovim tvrdnjama idu i podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UiO) BiH, koji govore da je u prvih šest meseci ove godine uvezeno manje polovnjaka nego u istom periodu lani.

- Od početka januara do kraja juna uvezeno je 20.802 polovnih automobila, dok je u istom periodu lani u BiH pristiglo 21.651 ovakvo vozilo. Tokom cele prošle godine uvezeno je 47.398 polovnjaka, dok je 2020. uvezeno 34.053 polovnih automobila - naveli su u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Svako može da nađe svoj model, Foto Z. Jovanović

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da se građani teško odlučju za kupovinu automobila, i da se drže onoga što već imaju.

- Potražnja i kupovina polovnih automobila zasigurno je opala. Cene svih autombila su porasle, i novih i polovnih u inostranstvu. Problem je u auto-industriji, u proizvodnji komponenata koji dolaze iz Ukrajine i Rusije, zbog čega imaju nedostatak određenih tehničkih delova. A kada poskupe nova vozila, neminovno je poskupljenje polovnjaka. Ljudi koji koriste polovne automobile u EU žele da kupe nove četvorotočkaše, međutim cene rastu, zbog čega oni podignu i cene polovnjaka. Zbog svega toga sada je u Srpskoj situacija - vozi ono što možeš da voziš. Ako neko i ima novca, on to ulaže u nekretnine, a ne u vozila - zaključuje Pavlović.

U PONUDI MANjE HIBRIDNIH VOZILA

OVE godine je u BiH uvezeno i 319 hibridnih vozila, od kojih je 76 polovno. Njihova ukupna vrednost je 17,3 miliona KM, a za njih je plaćeno 4,9 miliona KM dažbina prilikom uvoza.

Prošle godine u prvih šest meseci uvezeno je 359 hibrida, od čega je 90 polovno.

Pogledajte više