ZABORAVLJENI U ČETIRI ZIDA: Udruženje "Sveti Sava" pokreće akciju pomoći za porodicu Lopatić iz okoline Pala

M. REGOJE

05. 07. 2022. u 07:24

PRAVOSLAVNO humanitarno udruženje "Sveti Sava" pokreće akciju pomoći za porodicu Lopatić iz Han Dervente. O teškoj životnoj priči i surovosti života koja je pala na leđa Srete Lopatića i njegove majke Nade "Novosti" su već pisale.

Porodica Lopatić, Foto M. Regoje

Porodicu poginulog borca Vojske RS Petra Lopatića, koji je stradao 4. juna 1992. na Žepi u odbrani otadžbine, prati teška sudbina te, kao stopostotni invalidi, život provode u invalidskim kolicima, u svojoj kući u okolini Pala.

Nada boluje od artritisa, a u poslednje četiri godine je prikovana za invalidska kolica i jako teško se kreće po kući u kojoj živi sa sinom Sretom, koji ima 42 godine, a u trećem razredu srednje škole je doživeo nesreću, kada je povredio kičmu i od tada se teško kretao, a poslednjih nekoliko godina se nalazi u kolicima.

Nada i Sreto nisu u mogućnosti da napuste svoju kuću zbog fizičkih barijera.

- Njihova svakodnevnica je svedena na život u kući, a izlazak i na terasu zahteva pomoć druge osobe - navode iz udruženja.

Kuća porodice Lopatić iz Pala, Foto M. Regoje

Cilj akcije jeste da se prikupe sredstva za izgradnju lifta i uređenje dvorišta kako bi Sreto ostvario najveću želju, da u dvorištu kuće popije kafu.

Porodica Lopatić ističe da im je jedina pomoć ćerka i sestra, koja najviše pomaže u svemu, dolazi svako veče da im spremi hranu, unese suva drva, presvlači.

- Voleli bismo da nam se olakša kretanje, kako bismo mogli da nesmetano kolicima idemo do kupatila - kaže Nada.

Zbog visokog i uskog stepeništa na ulazu u njihovu kuću i vrlo strmog prilaznog puta, na koji se penje direktno sa magistralnog puta Pale-Sarajevo, normalan izlazak van kuće u prirodu je nemoguć.

Nada i Sreto imaju po svega 247 KM novčanih primanja, koji moraju podeliti za lekove, ogrev, komunalije i hranu.

POMOĆ

UPLATE mogu da se izvrše na broj žiro računa udruženja 554 03 00000000 988, Naša banka, a narednih dana biće postavljene i kutije u ugostiteljskim objektima i trgovinskim radnjama u Palama.

Pogledajte više