REGISTRACIJA ZA 200 KM SKUPLJA: Veća cena dažbina za vozila, još jedan udar na kućni budžet vozača u RS

M. REGOJE

18. 06. 2022. u 07:23

GRAĐANE Srpske koji su prethodnih dana registrovali vozila dočekao je hladan tuš, jer osiguravajuće kuće više ne odobravaju popuste za ovu uslugu, a koje su godinama davali.

Foto Privatna arhiva

Osiguranje više neće biti u mogućnosti da daje maksimalan bonus po polisi od auto-odgovornosti koji je iznosio do 50 odsto, što praktično znači da će vlasnik prosečnog automobila koji nije imao prijavljene štete na vozilima, registraciju plaćati oko 200 KM skuplje.

Predsednik Udruženja za unapređenje bezbednosti saobraćaja Republike Srpske Milenko Jaćimović za "Novosti" kaže da će, ukoliko istraju, ove mere značajno uticati na smanjenje voznih parkova.

- Ovo je ogroman udar kako na vozače, tako i na manje privrednike čiji posao ima veze sa automobilima, a koji će, ako se ova praksa zadrži biti primorani da smanje saobraćajnu komunikaciju - kaže Jaćimović.

Iz Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS poručili su da se zakon apsolutno mora primenjivati i mora biti jednak za sve.

- Tačno je da nema popusta prilikom registracije vozila. Zahtevi Agencije za osiguranje, Ministarstva finansija i ostalih institucija je da više nema tih ilegalnih radnji - rečeno je u ovoj instituciji.

Milenko Jaćimović, Foto Privatna arhiva

Popusta više nema, a vozači su ogorčeni što se to dešava baš sada kada su cene svega drastično skočile i kada se jedva toči i gorivo.

- Niko ne brine o građanima, pa nam tako nameću razne troškove i poskupljenja koja mi ćutke prihvatamo - rekla nam je Marina, žiteljka Istočnog Sarajeva koju smo zatekli ispred jedne od osiguravajućih kuća u ovom gradu. - Suprug takođe ima vozilo, ali, mislim da ćemo morati izabrati jedno, a drugo prodati jer više ne možemo ni sa gorivom da izađemo na kraj, a posebno ne sa ovako skupom registracijom - ističe ona.

Ona kaže da je registraciju platila 150 KM skuplje, što je, kako navodi, veliki udar na porodični budžet.

Neće uspeti?

JEDAN od agenata koji se bavi registracijom vozila u Istočnom Sarajevu smatra da izmene neće potrajati.

- To znamo iz dosadašnje prakse. Godinama pokušavaju da ukinu popust na registraciju, ali bezuspešno - kaže naš sagovornik.

On dodaje da cena registracije zavisi od više faktora, ali da su osiguranja do sada uglavnom davala besplatan tehnički, pa vraćali deo novca kada se plati polisa i davali popuste na polisu.

Pogledajte više