NA PAUZI PO BOTOKS! U Republici Srpskoj sve veći broj građana se okreće korekcijama i estetskoj hirurgiji

D. KALINIĆ/S. MIŠLjENOVIĆ

13. 06. 2022. u 07:41

FIZIČKE korekcije postaju sve popularnije kod građana u Srpskoj, a doktori estetske hirurgije imaju pune ruke posle. Ordinacije klinika su pune.

Foto unsplash

Svakodnevno se izvode razni zahvati od podmlađivanja lica, podizanja grudi, ugradnje novih, uklanjanje viška masnog tkiva, zatezanje kože trbuha. Sve što se radi u svetu dostupno je i za građane u Srpskoj. Cene se, kako tvrde naši sagovornici, nisu menjale već godinama.

Najskuplji zahvat je podizanje i povećanje grudi istovremeno koji košta do 6.000 do 10.000 maraka. Nove, odnosno veće ili manje grudi koštaju od 4.500 do 7.000 KM. Korekcija nosa je od 3.000 do 5.000 KM, a popularni "fejs lifting" ide od 3.000 KM pa do 10.000 KM u zavisnosti na kolikoj regiji lica se izvodi i kojom metodom.

Foto "Fejsbuk"

Abdominalna plastika trbuha je oko 8.000 KM, a povećanje zadnjice u proseku košta 6.000 KM. Popularni tretman botoksom je od 250 do 750 maraka.

Dr Stevo Martić, predsednik Udruženja za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju RS (SPRARS), kaže da su 95 odsto pacijenata žene, mada je u poslednje vreme primetno i povećanje broja muških pacijenata.

- Muškarci najčešće dolaze da rade, korekcije ušiju, nosa i kapke. Na terenu je primetno i da pacijenti dolaze svakodnevno, i pauzu za kafu koriste da urade aplikacije filera na licu, podizanje tonusa lica i botoks - kaže dr Martić.

Foto unsplash

Što se tiče kvaliteta rada estetskih hiruga u RS, on kaže da se prate svetski trendovi.

- Materijali koje koristimo su broj jedan u svetu. Opremljenost naših ustanova je najmodernija, kao i stručnost ljudi koji se bave estetskom hirurgijom. U toj oblasti medicine ne zaostajemo za onim što se dešava u svetu - tvrdi dr Martić.

Dr Duško Ivić, specijalista plastične hirurgije, kaže da se u privatnoj praksi najviše rade estetski i kozmetološki zahvati, dok u javnim zdravstvenim ustanovama obično se rade zahvati poput amputacija kod mehaničkih povreda.

- Sada je popularan i "bodi konturing", to je neoperativna metoda kojom se izvlačenjem uklanjaju viškovi masnih naslaga - pojašnjava dr Ivić za "Novosti".

Dr Stevo Martić, Foto Fejsbuk

On kaže da pol i godine više nisu merilo za estetsku hirurgiju kao što su nekada bile, ali dame i dalje prednjače.

- Žene uglavnom rade regiju lica konkretno usne, zatim grudi i trbuha, dok se muškarci uglavnom odlučuju za uši, nos, operacija povećanih grudi i u zadnje vreme za trajno uklanjanje dlaka - pojašnjava dr Ivić.

On kaže da mlađa generacija koja dolazi više bira zahvate iz esteske kozmetologije, dok se starije generacije odlučuju za estetsku hirurgiju, zaključuje naš sagovornik.

PODEBLjANjE

U POSLEDNjE vreme, kaže dr Stevo Martić imaju pacijente koji traže zahvate na polnim organima. - Kod žene se radi o himenoplastici, a kod muškaraca je najčešće to podebljanje polnog organa.

Dr Duško Ivić, Foto DNS

SVE ČEŠĆE SPECIJALIZACIJE

KOLIKO je estetska hirurgija u ekspanziji u RS, najbolje pokazuje podatak, da doktori sve češće kada uzimaju specijalizaciju gledaju da je to plastična hirurghija upravo zbog estetske hirurgije.

Pogledajte više