ZA TRI DECENIJE 500 DOKTORA NAUKA: Univerzitet u Istočnom Sarajevu od strateškog značaja za Srpsku

M. REGOJE

30. 05. 2022. u 06:08

UNIVERZITET u Istočnom Sarajevu obeležio je Dan i krsnu slavu - Svete Ćirila i Metodija, kao i jubilej, 30 godina postojanja, nizom aktivnosti, a najznačajnija je promocija 16 doktora nauka za akademsku 2021/2022. godinu, koji su to zvanje stekli na nekom od fakulteta tog univerziteta.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu / Foto M. Regoje

Srđan Rajčević, ministar za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje, rekao je da ovaj univerzitet ima poseban strateški značaj za Republiku Srpsku.

- Univerzitet u Istočnom Sarajevu pokriva 10 lokalnih zajednica širom istoka RS sa svojih 17 fakulteta - rekao je Rajčević.

Prema njegovim rečima, Vlada RS se trudi da, pored infrastrukturnih ulaganja, kroz zakonske propise unapredi sektor visokog obrazovanja.

- Suština čitave reforme visokog obrazovanja je stvaranje uslova za besplatno školovanje za sve redovne studente koji prvi put upišu prvu godinu na prvom i drugom ciklusu studija - rekao je Rajčević.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić izjavio je da se ovi doktori nauka priključuju broju od 493 doktora nauka i da se upisuju u elitu naučnih radnika Univerziteta i RS.

- Oni su nešto najvrednije što Univerzitet u smislu naučnoistraživačkog potencijala i obrazovanja nudi ovom narodu - rekao je Kulić.

On je istakao da je obaveza doktora nauka, kao i svih naučnih radnika da svojim idejama i kreativnošću promene okruženje i obezbede bolju budućnost svih nas.

- Škola je slavna koliko su slavni njeni učenici, a ja se nadam da će oni pronositi slavu Univerziteta i svojim radom i posvećenošću biti prepoznatljiva referenca tog univerziteta - rekao je Kulić.

Prema njegovim rečima, Univerzitet je za 30 godina napravio impozantne rezultate, a veoma je važno i što se zaustavilo iseljavanje iz ovog dela RS jer se obrazuju mladi kadrovi koji ostaju ovde i formiraju porodice.

- Za ovih 30 godina napravili smo izuzetne rezultate, imajući u vidu da smo nastali u ratnim uslovima - naglasio je Kulić.

JEDINI SA NASTAVOM NA ENGLESKOM

UNIVERZITET u Istočnom Sarajevu jedini je u Srpskoj uveo nastavu na engleskom jeziku.

- Trenutno se nastava na engleskom jeziku može pohađati na Medicinsom fakultetu u Foči, a od sledeće akademske godine u planu je njegovo uvođenje i na Stomatološki fakultet, kao i ruskog jezika na Muzičku akademiju u Istočnom Sarajevu - rekao je rektor Milan Kulić.

Pogledajte više