VOJSKA U TEMELJU SRPSKE: U Banjaluci održana centralna svečanost obeležavanja 30 godina od formiranja VRS

S. MIŠLjENOVIĆ

13. 05. 2022. u 08:16

VOJSKU Republike Srpske stvorio je srpski narod i zato je narodna i odbrambena. Jedan od važnijih datuma u našoj istoriji jeste 12. maj, dan kada je formirana Vojska Republike Srpske.

Dan Vojske RS, Foto SRNA

Zato ne smemo zaboraviti sve koji su živote utkali u stvaranje Republike Srpske, poručio je Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, na centralnoj svečanosti u banjalučkoj kasarni "Kozara", povodom obeležavanja 30 godina od formiranja Vojske Republike Srpske.

On je naglasio da je ratni put Vojske Republike Srpske, odnosno svih njenih vojnika, podoficira i oficira bio častan.

- Vojska RS nesumnjivo je u temeljima Republike Srpske, rezultat njenog delovanja jeste odbrana života, vekovnih ognjišta i materijalnih sredstava - naveo je Dodik.

Dodik je istakao da je pod vođstvom Vojske Republike Srpske odbranjena država Republika Srpska koja je formirana 9. januara.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da niko nema pravo da dovodi u pitanje teritoriju, nadležnosti, imovinu i integritet Republike Srpske, za koju je život dalo više od 23.000 boraca VRS. Ona je navela da slavnu tradiciju VRS danas sa ponosom baštini Treći pešadijski Republika Srpska puk.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske. Ona je postojala od 12. maja 1992. do 1. januara 2006, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH. Kroz Vojsku Republike Srpske je prošlo 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.

Dan Vojske Republike Srpske obeležen je svečano širom RS gde su položeni venci na spomenike palim borcima. 

Milorad Dodik, Foto SRNA

GENERAL MLADIĆ ČESTITAO

NEKADAŠNjI komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić čestitao je 12. maj - Dan VRS, svim pripadnicima ratnog i posleratnog sastava i današnjeg Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka i poručio im da čuvaju jedinstvo stečeno u ratu i Republiku Srpsku. General Mladić je čestitku uputio posredstvom sina Darka Mladića.

NEPOŽELjNI

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da EUFOR Altea misija može da ostane u BiH, ali da ne podržava da se dopuni nemačkim vojnicima.

- Nemački vojnici ovde sa stanovišta vojnog prisustva ne asociraju na dobra vremena i dobar položaj za naš narod - rekao je Dodik i dodao da je Altea dobrodošla ako ostane u kasarnama, ali da ne može da paradira po ulicama.

Pogledajte više