STANOVNIKE NE NAPUŠTA STRAH: Ekipa "Novosti" u opštini Berkovići, gde se broje štete od nedavnog zemljotresa

D. CURAĆ

28. 04. 2022. u 09:11

U HERCEGOVINI je i utorak uveče zabeležen novi potres jačine 3,7 stepeni po Rihteru, čiji je epicentar bio 19 kilometara severozapadno od Bileće.

Slaviša Okuka, Foto D. Curać

Poslednji zemljotres nije prouzrokovao materijalnu štetu, koja se još meri u Ljubinju i Berkovićima, gde meštani i dalje strahuju od podrhtavanja tla.

Najjači zemljotresi, zabeleženi na Veliki petak (5,8 po Rihteru) i na Vaskrs (4,8), veliku štetu pričinili su u opštini Berkovići, gde su bili i epicentri, a gde je nekoliko porodica moralo da napusti svoje domove. Jedan od njih je i Zdravko Čolić, koji je živeo u staroj kući koja više nije uslovna.

- Katastrofalno je stanje. Srećom imam sina koji ima svoju kuću pa smo pobegli tamo.

Posle prvog zemljotresa više nismo imali šta tražiti ovde, mogli smo samo čekati smrt - rekao je Čolić.

Porodici Okuka iz sela Blaca oštećena je nova kuća na nekoliko mesta, a nakon najjačih udara kažu da ih strah ne popušta, pogotvovo što su čuli da je posle Prvog svetskog rata bio jak zemljotres u kojem su se stene sa brda iznad obrušile na jednu od kuća i odnele nekoliko života.

- Te noći nismo smeli da spavamo u kući, sedeli smo u automobilu. Nismo se nadali da će biti ovoliko oštećenja na novoj kući koja je rađena po svim standardima. Bilo nas je strah, ali ni sad ne spavamo mirno - istakao je Slaviša Okuka.

Porodici Đurica zemljotres je rastresao stambeni objekat, dok je veće oštećenje pretrpela štala. Sada ne znaju šta će sa više krava i neophodno je da im se štala popravi jer upravo od stočarstva živi njih sedmoro.

- Nemamo gde da smestimo krave, a ako ih prodamo, od čega ćemo živeti. Niko nije zaposlen - ističe Milanka Đurica, koja kaže da u 83 godine života nije prtrpela veći strah.

Milanka Đurica, Foto D. Curać

Načelnik opštine Berkovići Nenad Abramović kaže da sumiraju štetu, a da je prijavljeno oko 180 oštećenih objekata, koje ova nerazvijena lokalna zajednica sama ne može popraviti.

- Šteta iznosi oko 100.000 KM - kaže Abramović.

Nenad Abramović, Foto D. Curać

ZGRADA OPŠTINE ISELjENA

OPŠTINE Ljubinje i Berkoviće posetile su stručne ekipe republičke Direkcije za obnovu i razvoj. Utvrđeno je da su škole u tim opštinama bezbedne za održavanje nastave, dok je zgrada Opštine Ljubinje pretrpela velika oštećenja i van upotrebe je. Do sada je veliki broj šteta prijavljen u Ljubinju - 111, u Trebinju - 58, dok u ostalim mestima i dalje utvrđuju tačan broj.

Pogledajte više