KOME PONOVO SMETA AERODROM TREBINJE? Nove opstrukcije Sarajeva oko izgradnje kapitalnog projekta na jugu Republike Srpske

D. CURAĆ

04. 04. 2022. u 08:12

AERODROM Trebinje dugo najavljivani projekat, koji je postao izvestan tek kada se Vlada Srbije uključila i najavila njegovo finansiranje, ponovo je predmet novih političkih sporova u BiH, ali se u njegovo zaustavljane uključio i hrvatski grad Dubrovnik.

Radovi na pristupnim putevima / Foto D. C.

Pre nekoliko dana ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković povukla je saglasnost na prvobitni memorandum o saradnji između Srbije i BiH za pomenuti projekat, a to je uradila samo dan pred sednicu Saveta ministara.

Prema rečima ministra komunikacija i transporta u SM BiH Vojina Mitrovića, Turkovićeva je u obrazloženju navela da taj dokument treba vratiti i ponovo razmotriti pravni osnov, nije se pojavila na toj sednici zbog čega je na insistiranje bošnjačkih ministara ta tačka povučena sa dnevnog reda.

Prvi čovek grada Trebinja, Mirko Ćurić, za "Novosti" kaže da su izneneđani novom opstrukcijom izgradnje aerodroma u tom gradu, iako je potpuno jasno da se radi o projektu koji je u interesu ne samo Hercegovine i Republike Srpske, već i cele BiH.

- Nažalost, početak gradnje aerodroma Trebinje koči se tamo gde ne bi nikako smeo. Mi smo očekivali da će sve nadležne instuticije, poštujući zakonske propise, ubrzati neophodne procedure i da ćemo u najkraćem mogućem roku krenuti sa realizacijom ovog projekta. Tim pre, što svakodnevno možemo čuti da nam odlaze mladi ljudi, da se ne otvaraju nova radna mesta a upravo aerodrom Trebinje nešto je što pored zapošljavanja više stotina ljudi garantuje i razvoj celokupne regije. Ministarki Turković mogu samo poručiti ako ne želi da pomogne, neka ne odmaže - istakao je za "Novosti" Ćurić.

Ministarka Turković naknadno je odgovorila da ona nije protiv tog projekta, ali tvrdi da treba da se ispoštuju sve zakonske procedure.

- Reč je o memorandumu sa međunarodnim karakteristikama, potrebno je da Predsedništvo BiH zauzme stav i da se uputi u procedure koje su potrebne. Apsolutno nema nikakvih problema - tvrdi Turkovićeva.

U isto vreme oglasio se i gradonačelnik Dubrovnika Mate Franković, koji je uputio dopis na adresu predsedavajućeg Saveta ministara BiH Zorana Tegeltije.

On je zatražio je od Saveta ministara da zaustavi izgradnju aerodroma u Trebinju dok se ne ispita uticaj na okolinu preko državnih granica i utvrdi nepostojanje uticaja na izvorište reke Omble.

- Ja sam za to da se svi uslovi ispune, ali isto tako bez uplitanja politike. Nema potrebe za suvišnim komentarima da će gradnja aerodroma u Trebinju uticati na izvorište reke. Ne treba zaboraviti da je pre 50 godina politika tog vremena odlučila da aerodrom upravo bude u Dubrovniku, iako je prema analizama stručnjaka bolja lokacija bila Trebinje - dodao je Ćurić.

DODIK: NE SME BITI ZASTOJA

SRPSKI član PBiH Milorad Dodik izjavio je da će se srpski predstavnici, ukoliko se na nivou BiH spreči izgradnja aerodroma u Trebinju, u skladu sa tim odnositi prema ostalim projektima.

- Zaustavljanjem izgradnje se uvodi nova praksa u BiH, što je neprihvatljivo i ovo će biti krajnja tačka. Oni svaki dan pokušavaju da nametnu stvari koje nisu u interesu RS - istakao je Dodik. - Ukoliko se entiteti opredele za realizaciju projekata, onda na nivou BiH ne sme biti zastoja.

Dodik je rekao da je na poslednjoj sednici Predsedništva BiH bilo reči o više razvojnih projekata za FBiH nego za RS i da nijedan nije osporio.

Pogledajte više