IZ 14 ZEMALJA 200 VIRTUOZA: U Ugljeviku okupljanje najboljih svirača sveta na "Danima harmonike"

V. Mitrić

03. 04. 2022. u 08:25

U Ugljeviku je otvoren 14. Međunarodni festival "Dani harmonike" koji je okupio više od 200 takmičara u disciplinama solisti i kamerni sastavi. Doputovali su virtuozi sa svih meridijana a najviše ih je iz RS, BiH, Srbije... Pokrovitelj svečanosti je predsednica RS, Željka Cvijanović.

Foto V. Mitrić

Organizator muzičke svetkovine pod Majevicom je Udruženje umetnika "Artist" i Muzička škola "Kornelije Stanković" iz Ugljevika, u saradnji sa Svetskom konfederacijom akordeonista.

Direktor Osnovne muzičke škole "Kornelije Stanković" Slaviša Perić, na otvaranju u ime organizatora je kazao da ovaj festival ima tradiciju i svetski kvalitet.

- Svake godine sve je više takmičara a ove godine ih je iz 14 zemalja. Zahvaljujući "Danima harmonike" Republika Srpska je vidljivo ucrtana na kulturnoj mapi sveta - rekao je Perić.

U okviru takmičarskog dela održane su kvalifikacije i izbor predstavnika BiH za Svetski kup u Zofingenu u Švajcarskoj od 4. do 9. oktobra.

Direktor Perić je izrazio naročito zadovoljstvo zbog posete delegacije Svetske asocijacije Ugljevičkom festivalu i zahvalio je predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović kao i opštini Ugljevik i gradu Bijeljina na podršci.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović kazala je da festival ima istaknutu ulogu u Srpkoj "s obzirom da okuplja decu, pedagoge i ljude koji su veliki talenti".

Cvijanovićeva je zahvalila svima koji su uložili u kulturu, dali podršku da se stvaraju mladi talenti.

- Jedan od tih mladih talenata je Đorđe Perić koji je na određen način Republiku Srpsku učinio vidljivijim mestom na kulturnoj mapi širom sveta - istakla je Cvijanovićeva i poželela sreću svim učesnicima.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić istakao je da su za opštinu Ugljevik, "Dani harmonike" najznačajnija kulturna manifestacija i izrazio zadovoljstvo "jer je prisutan četrnaestu godinu zaredom".

- Ugljevik je na ovaj način postao prepoznatljiv, ne samo na ovim prostorima nego i u svetu. Zahvaljujući ovom festivalu Ugljevik i Bijeljina će biti domaćini 76. Svetskog kupa harmonika 2023. godine - podsetio je Perić i izrazio zahvalnost svima koji su deo ove kulturne manifestacije.

Predsednik Svetske asocijacije harmonikaša Mirko Patarini rekao je da je srećan jer dolazi po drugi put u Ugljevik.

- Slaviša Perić je član Svetske asocijacije harmonikaša, a bio je i član žirija na prošlogodišnjem Svetskom kupu u Minhenu, a sledeće godine zahvaljujući njemu Ugljevik i Bijeljina biće domaćini ove najveće svetske smotre harmonike - rekao je Italijan.

I PRVAK SVETA

Otvaranju festivala prisustvovao je i napriznatiji svetski izvođač akademske harmonike Rus Jurij Šikin koji će održati solistički koncert, a član je i žirija.

Tokom četiri festivalska dana biće održani koncerti najvećih svetskih virtuoza harmonike. Svoje predstavnike na ovogodišnjem festivalu imaju Rusija, Italija, Austrija, Mađarska, Slovačka, Bugarska, Ukrajina, Moldavija, Rumunija, Slovenija, Srbija, Hrvatska, Crna Gora, BiH.

Pogledajte više