BISERA KOČI AERODROM: Ministar za transport u SM BiH o projektu u Trebinju

V. N.

02. 04. 2022. u 07:13

MINISTAR komunikacija i transporta u Savetu ministara Vojin Mitrović rekao je da ministarka inostranih poslova Bisera Turković na sve moguće načine pokušava da ograniči aktivnosti u vezi sa izgradnjom aerodroma u Trebinju, jer je interes određenih struktura iz Sarajeva da taj projekat ne bude ostvaren.

Vojin Mitrović, Foto SRNA

Mitrović je rekao da je Savet ministara krajem marta trebalo da da "zeleno svetlo" na nacrt memoranduma o saradnji između BiH i Srbije u vezi sa izgradnjom aerodroma u Trebinju, ali da je Turkovićeva dan uoči sednice obavestila Generalni sekretarijat da povlači prvobitno pozitivno mišljenje na memorandum.

- Ona je u svom obrazloženju navela da taj dokument treba vratiti i ponovo razmotriti pravni osnov, jer je u pitanju međunarodni projekat. Turkovićeva nije bila na Kolegijumu Saveta ministara pred samu sednicu, pa je bošnjačka strana zatražila da se ta tačka povuče sa dnevnog reda - naveo je Mitrović.

Kako je naglasio, memorandum nije u potpunosti zaustavljen, jer je sat vremena pred sednicu Saveta ministara promenjen naziv dokumenta u Nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja memoranduma o razumevanju i saradnji.

- U prvoj varijanti bila je skraćena verzija kojom bi se izbeglo vođenje dodatnih pregovora, jer smo mi pregovore davno završili - istakao je Mitrović.

KOMPLIKUJU PROCEDURU

POSTUPAK koji je sada predložen je dodatno usložnjavanje i dva, tri koraka više nego što je bilo u ranijem predlogu - rekao je Mitrović.

- Sada je na Predsedništvu BiH da donese odluku, nakon koje će uslediti pregovori. Tek onda će memorandum ponovo biti dostavljen Savetu ministara.

Pogledajte više