NEKA PODIGNU OPTUŽNICU, PA IDEMO NA SUD: Dodik saslušan u svojstvu osumnjičenog u vezi sa slučajem “Pavlovića banka”

S. Mišljenović

30. 03. 2022. u 06:15

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik juče je u Tužilaštvu BiH ispitan u vezi sa slučajem "Pavlović banka", odnosno o kupovini vile u Beogradu.

Foto AVAZ

Nakon sat i po ispitivanja Dodik je ispred Tužilaštva izjavio da je to politički proces i da se ta priča uvek nekako pokrene nekoliko meseci pred izbore.

- Neka podignu optužnicu, pa da idemo na sud - poručio je Dodik.

On kaže da su u nastavku ove priče predstavili dokaze vezano za navodnu inkriminaciju, koju su u Tužilaštvu našli u tome.

- Dakle, oni tvrde da nema ugovora iz 2007. godine, pošto je banka dužna da čuva dokumentaciju pet godina nakon otplate kredita, a taj kredit je otplaćen novim kreditom iz 2008. Tako da je prošla obaveza da banka čuva dokumente i arhivu. U svakom slučaju, u svojoj dokumentaciji imam originalni ugovor, koji sam u overenoj kopiji, kako to zakon nalaže, predočio i priložio i zato mislim da je otklonjena ta vrsta inkriminacije, koja od početka traje. Naravno, zbog istrage vam neću to sada pokazati - pojasnio je Dodik.

Foto RTRS

On kaže da je druga priča u svemu ovome navodno pečat Vlade RS.

- Ja sam u to vreme bio zaposlen u Vladi Republike Srpske i traženo je za podizanje kredita da dostavim kolika mi je plata. U Vladi su samo overavali dokumente o tome da sam tamo zaposlen i kolika mi je zarada, i ništa više. Vlada RS niti je bila garant, niti je bila jamac, niti otplaćuje kredit - istakao je Dodik.

Prema rečima Dodika, treća stvar je bila vezana za neka lica u banci.

- Ja sam dobijao zakupnine za godinu dana unapred na račun u Pavlović banci. Pavlović banka je da bi naplatila kamate od tog mog novca od zakupnine naplaćivala otplatu kredita - kaže Dodik.

Ovo je, ponovio je Dodik, politički motivisan proces, i nema nikakvih povreda zakonitosti.

- Predočićemo sve dokumente kada se proces završi. Ovaj Sud i Tužilaštvo nemaju ustavnu poziciju i osnovu u Ustavu BiH i time ne mogu postojati. Oni nisu legitimni ni legalni. Ja ću se uvek pojaviti da rešim špekulacije, ali to ne znači da ga priznajem - poručio je Dodik i dodao da je saslušan u svojstvu osumnjičenog.

Dodik je na prvom saslušanju pre sedam dana poručio da proces protiv njega pod direktnim uplivom i podrškom stranih ambasada, a jedna od njih je britanska.

Kao argument za svoje navode da strane ambasade imaju upliva u istrazi Tužilaštva BiH protiv njega, Dodik je naveo objavu britanskog ambasadora Metjua Filda 11. februara.

- Fild je najavio na svom blogu pokretanje istrage 11. februara, što govori o političkoj instrumentalizaciji Tužilaštva - rekao je Dodik, pitajući šta britanski ambasador ima sa tim.

ISTRAGA O KUPOVINI VILE NA DEDINjU

PODSEĆANjA radi, Tužilaštvo BiH istražuje kako je Milorad Dodik i pod kojim uslovima kupio vilu na Dedinju u Beogradu sad već daleke 2007. godine. Lider SNSD je tu nekretninu u naselju Dedinje kupio 14. maja 2007. godine za 750.000 evra.

Pogledajte više