SIPA NAMEĆE SAMO FEDERALNE PRAZNIKE! Skandal u Agenciji za bezbednost i zaštitu BiH oko izdavanja godišnjeg kalendara

S. MIŠLjENOVIĆ

28. 03. 2022. u 07:44

GODIŠNjI kalendari koje je izradio Sindikat Agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA) i koji su podeljeni zaposlenima izazvao je nezadovoljstvo kod Srba i Hrvata koji rade u SIPA. Naime, u kalendarima su prvi put podvučeni crvenom linijom važniji datumi, među kojima su 1. mart - Dan nezavisnosti BiH, i 25. novembar - Dan državnosti BiH. To su datumi koje obeležavaju i slave samo Bošnjaci u Federaciji BiH, dok ih Srbi i Hrvati ne priznaju za državne praznike.

Pripadnici agencije SIPA, Foto SIPA

- Ako su već obeležavali datume u kalendaru, onda je trebalo obeležiti i one koje slave i Srbi i Hrvati. Ovako, u kalendaru su obeleženi datumi koje slave samo Sarajevo i Federacija, a ne i Srpska - kažu sagovornici "Novosti" iz SIPA. Oni dodaju da se u kalendaru mogao podvući kao bitan datum i 21. novembar, kada je potpisan Dejtonski sporazum i uspostavljen mir u BiH, a ističu da je o 9. januaru, Danu Republike Srpske, suvišno i govoriti. Izvori iz SIPA kažu i da su mnogi razočarani jer među bitnim datumima nema ni 9. maja, Dana pobede nad fašizmom.

- Pomenuti kalendar nije odraz stanja u SIPA i predstavlja provokaciju prema Srbima i Hrvatima - kažu naši izvori. Edin Kahrimanović, predsednik Sindikata SIPA, kaže za "Novosti" da nije ni video kalendar za ovu godinu.

Foto Novosti

- Radili smo u jednoj privatnoj štampariji. Niko mi nije skrenuo pažnju na datume. Da jeste, ja bih reagovao. Verujte da bih tražio da se stave i drugi datumi da sam znao kako je urađen kalendar. Mislio sam da nije nijedan datum podvučen. Sindikat je poslao pripremu fotografija i to je naš deo posla. Sve ostalo je na firmi koja je to radila - pojašnjava Kahrimanović. On dodaje da je sada već kasno da reaguje, ali poručuje da se ovo više nikada neće ponoviti.

- Sindikat svake godine radi kalendar. Ove godine smo radili kalendar sa našim motivima i mi smo poslali samo fotografije i pripremu ispod slika. Sve ostalo je bilo na firmi koja je izrađivala kalendare - ističe Kahrimanović i dodaje da Sindikat nije tražio da se obeleži nikakav datum u kalendaru. U firmi koja je izradila sporni kalendar kažu da su dobili fotografije iz SIPA i iskoristili šablon koji već imaju.

- Mi smo radili kao i redovno. Ako SIPA hoće, mi ćemo podvući sve datume. Prvi put smo sarađivali sa tom agencijom - kažu u toj firmi.

Slobodan Župljanin, dekan Fakulteta za bezbednost i zaštitu iz Banjaluke, kaže da su ovakvi primeri štetni zbog odnosa među narodima i entitetima, jer Zakon o državnim praznicima u BiH nikada nije usvojen, tako da se u institucijama ne mogu nametati datumi kako ko hoće.

- Svako nametanje bez dogovora triju naroda vodi u problem - kaže Župljanin.

Edin Kahrimanović, Foto AVAZ

SRBIN NA ČELU AGENCIJE

INAČE, na čelu bosanskohercegovačke Agencije za istragu i zaštitu (SIPA), koja je naručila provokativni godišnji kalendar je srpski kadar - Darko Ćulum. Njegov prvi zamenik je hrvatski kadar, Đuro Knežević.

Pogledajte više