ORAO MIŠAR PONOVO POLETEO: Trebinjski centar za održivi razvoj i ekologiju uspeo da spase retku pticu

D. CURAĆ

14. 03. 2022. u 06:31

ČLANOVI Centra za održivi razvoj i ekologiju iz Trebinja pre nešto više od mesec dana pronašli su povređenog mladog orla mišara, a nakon uspešnog lečenja ova ptica je puštena na slobodu.

Orao i članovi Centra, Foto D. Curać

Nakon što im je javljeno da je u dvorištu jedne kuće pronađen povređeni orao, članovi Centra preuzeli su ranjenu pticu, koja je imala povrede na leđima i nije mogla da se osloni na nogu.

- On je još uvek mlad i uči veštenu lova od roditelja tako da je najverovatnije tako došlo do njegove povrede, jer nije bio dovoljno vešt. Zaista smo presrećni jer je potpuno ozdravio - istakao je Aleksandar Vukanović, predsednik Centra za održivi razvoj i ekologiju Trebinje.

Kristina Pažin, član ove organizacije, istakla je da ih posebno raduje što je ovaj mladi orao potpuno spreman da se snađe u prirodi.

- Ovih 40 dana smo se brinuli o njemu, da ga osposobimo za letenje, ali i da se samostalno hrani u prirodi. Drago nam je što je sve uspešno završeno iako prognoze na početku lečenja nisu bile obećavajuće - rekla je Kristina Pažin.

Orao mišar, Foto D. Curać

Sve što je rađeno na lečenju ovog orla, rađeno je uz saradnju sa trebinjskim veterinarima.

Orao mišar može se pronaći u Hercegovini, ali je reč o retkoj ptici.

- Te životinje nisu toliko česte kod nas. Mišar je zastupljen u kraškim poljima, ali ga nema tako u velikom broju da možemo reći da ga ima mnogo. Radi se o ptici koja je veoma retka - naglasio je Vukanović.

LEČE I SOVU

U CENTRU za održivi razvoj i ekologiju trenutno leče i povređenu sovu koju nameravaju, ako sve bude kako treba, da puste na slobodu u maju.

Pogledajte više