NEIZVESNA PROLETNJA SETVA! Proizvođači u Semberiji u velikoj dilemi zbog visokih cena đubriva i gasa

B. MILOŠEVIĆ

12. 03. 2022. u 06:08

POČETAK marta je vreme kada počinje setva duvana, ali trenutna situacija, kada su cene skočile u nebo, i drastično poskupeli sirovine i energenti, dovela je u nikad veću neizvesnost proizvođače duvana u Semberiji.

Prošlogodišnja setva u Semberiji, Foto B. Milošević

U bijeljinskom "Duvanu", koji je godinama organizator proizvodnje duvana, potvrđuju da je sve manje onih koji se bave tom proizvodnjom.

- Cene đubriva i gasa, koji je nezaobilazan u procesu sušenja duvana, veće su za 300 odsto u odnosu na prošlu sezonu - kaže Čedo Gotovčević, direktor "Duvana".

Neki stalni kooperanti su već odustali od ovogodišnje setve i broj proizvođača je smanjen za 50 odsto. Nažalost, ako se i dalje nastavi ovaj stampedo sa cenama, neće biti zasađene ni neke već ugovorene količine - kaže Gotovčević.

Inače, proizvodnju duvana u BiH, godinama muče problemi koji se ne rešavaju, a u prilog tome ide i činjenica da je 1990. godine proizvedeno oko 9.000 tona, dok je u 2021. proizvedeno manje od 400 tona duvana.

Ništa manje pesimizma i neizvesnosti ne vlada ni kod proizvođača plasteničkog povrća u semberskim selima. Iako su rasadi ranog kupusa i krastavca zasejani na vreme, svi se slažu da je manja šteta žrtvovati rasad, nego se upuštati u apsolutnu neizvesnost i svesno ići u gubitke.

- Bolje da ne zasadimo, nego da gotovo povrće zaoremo, kao što smo to uradili sa prošlogodišnjim kupusom - podseća Milan Petrović iz Crnjelova.

Sadnja duvana na poljima, Foto B. Milošević

Ista muka muči i proizvođače žitarica.

- Nakon vršidbe pšenice i kukuruza, za 100 kilograma smo dobijali po 40 maraka, a mineralno đubrivo je koštalo od 46 do 74 marke. Danas je cena đubriva od 176 do 220 KM, pa ispada da moramo prodati 500 kilograma pšenice za 100 kilograma đubriva - upoređuje Jovan Pavlović, poljoprivrednik iz Batkovića.

TRI PUTA SKUPLjE SIROVINE

REGRESIRANA nafta je stigla na benzinske pumpe, ali čak da se država odrekne akciza na gorivo kako se najavljuje ovih dana, nafta će biti tri puta skuplja u odnosu na prošlu sezonu. Ako ovo stanje potraje, mislim da će sledeće godine njive ostati prazne, smatra Jovan Pavlović.

Pogledajte više