BURNO O GENOCIDU: Rasprava o predlogu Srba u Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu

S. M.

09. 03. 2022. u 19:38

POSLANICI Parlamentarne skupštine BiH prihvatili su zahtev poslanika iz RS, Snježane Novaković Bursać i Jakova Galića, za razmatranje, po hitnom postupku, Predloga zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocida.

Foto Parlament BiH

Ovaj zakon je došao kao odgovor RS na nametnute izmene Krivičnog zakona BiH, koje je doneo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, ali i kao pokušaj da se donese rešenje prihvatljivo za sve narode u BiH kad je reč o formulaciji zloupotrebe pojma genocid.

Iako zakon ide u hitnu proceduru, bošnjački poslanici su u raspravi poručili da on neće proći i da je za njih neprihvatljiv.

Denis Zvizdić, predsedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH, kaže da je hitni postupak neprihvatljiv zbog sadržaja zakona jer smatra da je on nastavak "negiranja presuđenog zločina genocida u BiH":

- Oštro odbacujem svaki kompromis i pokušaj da se bude neutralan u pojmu genocid.

Snježana Novaković Bursać, šef Kluba poslanika SNSD u PD Parlamenta BiH, pozvala je poslanike da po hitnoj proceduri usvoje Predlog zakona, ističući da bi to doprinelo otpočinjanju rešavanja mnogih bitnih pitanja u BiH i nastavku rada srpskih predstavnika u institucijama BiH u većem kapacitetu. Ona se zapitala kako neki poslanici nikad nisu čuli da se "neki entitet naziva genocidnim, kao i pojedini stanovnici genocidaši" i to sa najvišeg političkog nivoa.

DEVALVACIJA

- Da li ste primetili u javnosti da se ovde svašta naziva genocidom, bilo da se poziva na naučne podatke, sudske prakse? Zar vama ne liči da sve ide u pravcu teške devalvacije toga svega - upitala je Snježana Novaković Bursać.

Pogledajte više