POSAO ČEKA 37.000 ŽENA: U Republici Srpskoj na evidenciji Zavoda za zapošljavanje 69.987 osoba

D. KALINIĆ/S. MIŠLjENOVIĆ

08. 03. 2022. u 06:08

DOK mnoge žene u Srpskoj sa koleginicama danas slave 8. mart, Međunarodni dan žena, veliki broj žena neće imati tu mogućnost jer se nalaze na Zavodu za zapošljavanje RS i čekaju posao.

Zavod za zapošljavanje RS, Foto Glassrpske

Prema podacima Zavoda dostavljenim "Novostima", na evidenciji nezaposlenih, zaključno sa 31. decembrom prošle godine, prijavljeno je 69.987 osoba, a od tog broja čak 37.148 su žene.

Naši sagovornici kažu da je ovoliko veliki broj žena na birou dokaz da poslodavci više veruju u mušku radnu snagu.

Ranka Mišić, predsednica Saveza sindikata RS, kaže da, pored toga što je na Zavodu veći broj žena nego muškaraca, i dalje je činjenica da u Srpskoj bolje plaćena radna mesta skoro pa uvek pripadaju muškarcima i to je u svim branšama.

- Kada govorimo o broju nezaposlenih, gde su žene brojnije, to ne znači da su žene lošiji radnici. Naprotiv, žene su odlični radnici i ne treba zaboraviti da imaju jedno radno vreme na poslu, a drugo kod kuće - ističe Mišićeva.

Ona kaže da, nažalost, jedan deo poslodavaca u Srpskoj, uzima kao nedostatak radniku to što je žena, pogotovo ako se radi o mlađoj osobi.

- Poslodavac kalkuliše da će ta žena da rađa i to onda utiče na zasnivanje radnog odnosa - ističe Mišićeva.

Ranka Mišić, Foto Glassrpske

Ona navodi da, kada dođe 8. mart, mnogima su puna usta prava žena, a čitave godine postoje primeri da se žene otpuštaju sa posla, da su maltretirane, izbačene iz kuće, zlostavljane...

- Biti žena je veoma teško u Srpskoj. Mi smo siromašno društvo, u kom se sukobljava moderno i tradicionalano, gde nemaju svi jednake šanse na tržištu rada - pojasnila je Mišićeva.

I Milkica Milojević, novinarka i aktivistkinja, smatra da u Srpskoj na tržištu rada ima više nezaposlenih žena od muškaraca, jer je pre svega društvo tradicionalno i od žena se očekuje da budu kod kuće, domaćice, a da muškarci rade. I to shvatanje se, kako kaže, ne menja decenijama.

DIREKTORI

PREMA podacima Agencije za statistiku BiH na osnovu polne strukture upravnih odbora 10 najviše rangiranih kompanija na berzi u BiH, u 2021. godini, upravljačku strukturu odabranih kompanija činilo je 17 odsto žena i 83 odsto muškaraca.

- Samo je jedna kompanija za predsednicu imala ženu - naveli su u Agenciji za statistiku BiH.

Pogledajte više