SARAJEVO DA NE BIRA STRANU! Sednica Parlamenta BiH o sukobu u Ukrajini održana bez predstavnika Srpske

S. M.

04. 03. 2022. u 19:26

U SARAJEVU je u petak održana sednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH bez srpskih poslanika.

Sednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH, Foto N. Uglješa

Predstavnici RS nisu želeli da prisustvuju sednici, jer smatraju da bošnjački poslanici žele da BiH bira stranu u sukobu u Ukrajini, što nije dobro. Iako su na sednici predloženi zakljuci poslanika iz Federacije BiH, vezanih za dešavanja u Ukrajini, isti neće biti ozvaničeni jer nemaju podršku poslanika iz Srpske i biće odbačeni na narednoj sednici Kolegijuma Parlamenta BiH.

Inače, u zaključcima se traži da se osudi "agresija" Ruske Federacije na Ukrajinu, da Rusija bude suspendovana iz Saveta za sprovođenje mira u BiH, i da se ukine bezvizni režim sa Rusijom.

Nenad Stevandić, predsedavajući Srpskog kluba u PBiH, kaže za "Novosti" da je sednica bošnjačko podilaženje Zapadu da bi se situacija u Ukrajini iskoristila za prikupljanje jeftinih poena sarajveskih političara.

- Ovakve aktivnosti ruše ionako nikakve odnose u BiH. Bošnjaci bespotrebno stavljaju BiH u poziciju da bira stranu. U BiH se strana ne bira kako odluče Bošnjaci, već sva tri naroda. Očigledno Sarajevo želi uneti dodatnu mržnju među narode.

Nenad Stevandić, Foto Ujedinjena Srpska

Sanja Vulić, poslanik SNSD u PD Parlamenta BiH, kaže da je sednica čista zloupotreba Predstavničkog doma.

- Toliko fašističkih poruka nije se čulo ni u onim nesrećnim vremenima. Ako političko Sarajevo na budućnost gleda tako što Srbe naziva silovateljima, mučiteljima, genocidašima, jasno je svima, pa i predstavnicima međunarodne zajednice, koliko Bošnjaci ne žele suživot i koliko zapravo mrze Srbe - kaže Vulićeva.

Ona kaže da je tragični sukob u BiH doneo svima gubitke.

- Srpske majke i danas ne znaju gde su tela i odrubljene glave njihovih sinova, a sami sebe ubijali ni masakrirali - nisu. Političko Sarajevo ne zanimaju ni Rusija, ni Ukrajina, svesni su da smo nebitni, premali i neuređeni da uopšte iznosimo stav. Ono što ih zanima jeste medijski prostor u kome napadaju Srbe i Milorada Dodika - poručila je Vulićeva.

PREDSEDNIŠTVO, A NE PARLAMENT

SRPSKI poslanici su poručili da je Predsedništvo BiH jedino mesto gde se mogu donositi odluke iz oblasti spoljne politike, što je u isključivoj nadležnosti ovog izvršnog organa, a ne Parlamenta BiH, kako nameće Sarajevo.

Pogledajte više