NEŠIĆ U TRCI ZA PREDSEDNIŠTVO: DNS otvorio karte pred predstojeće oktobarske izbore u RS i Bih

S. MIŠLjENOVIĆ

03. 03. 2022. u 06:47

NENAD Nešić, lider DNS, biće kandidat te stranke za člana Predsedništva BiH, dok će potpredsednik DNS Radislav Jovičić biti kandidat za predsednika Srpske.

Foto InfoBijeljina

Nenad Nešić, predsednik DNS potvrdio je tu informaciju "Novostima" i poručio da je za petak zakazana sednica Predsedništva DNS i sve će biti jasno, uključujući i političke odnose unutar opozicije, kao i političke odnose na nivou Srpske.

On kaže da DNS ostaje na opozicionom putu delovanja i da će u narednom periodu razgovarati sa političkim partnerima.

- DNS je opozicija, a oni koji 16 godina nisu u stanju da pobede aktuelnu vlast najmanje imaju prava da nas kritikuju. Moram da podsetim dušebrižnike iz opozicije da je DNS napustio vlast i otišao u opoziciju, dok su iz te opozicije koja nas kritikuje masovno prelazili u vlast - poručio je Nešić.

Nakon što je DNS otvorio karte i ozvaničio imena kandidata za dve najvažnije funkcije na kojima će se građani RS izjasniti u oktobru, stigle su oštre reakcije iz opozicije Srpske, gde osuđuju potez Nešića i DNS-a.

Svako ima pravo da bira da li radi za režim ili protiv, izjavio je Mirko Šarović, lider SDS-a povodom odluke DNS-a.

- Izbori će biti pitanje za ili protiv. Sredine nema. Svako ko je između samo doprinosi vladajućoj opciji - naveo je Šarović.

Perica Bundalo, član Predsedništva PDP-a kaže da opozicija mora imati jedinstvene kandidate za izbore i da je potrebno definitivno obaviti širi krug razgovora u opoziciji o imenima, a ne ishitreno odlučivati.

- Ukoliko želimo pobedu na izborima, ne sme biti raskola. Mora se postići konsenzus oko imena kandidata za dve najvažnije fuknkcije i oko njih da se okupi opozicija - kaže Bundalo.

Nešić, Šarović i Borenović, Foto Glassrpske

Narodni poslanik Nebojša Vukanović, lider liste "Za pravdu i red" poručio je da je oduševljen time što se Nešić kandiduje za člana PBiH jer pokazuje svoje pravo lice, uz konstataciju "bolje sad, nego kad se napravi vlast".

- Nešić je pokazao svoje pravo lice. Odlično će to naplatiti od SNSD - rekao je Vukanović.

Drago Vuković, politički analitičar kaže da potez DNS-a nije dobar za opoziciju i da se time nastavlja praksa opozicionog dela političke scene da povlači loše poteze.

- Od loše vlasti je samo gora lošija opozicija. Udružena opozicija u svakom društvu ima veće šanse na izborima, dok razjedinjena odgovara vlasti. Definitivno iskakanje DNS-a iz opozicionog bloka pomrsiće račune bloku koji želi promenu vlasti na izborima - kaže Vuković.

SDS JOŠ NIJE PRELOMIO

INAČE, PDP je već promovisao Jelenu Trivić, narodnog poslanik kao jednog od kandidata za dve najjače funkcije na izborima. Taj izbor PDP nije podržao DNS. S druge strane SDS, kao najveća opoziciona stranka još nije izašla sa kandidatima i to će uraditi za mesec dana. Nezvanično, u SDS se lome koplja oko Milana Miličevića, načelnika Teslića i Mirka Šarovića, predsednika SDS.

Pogledajte više