SLAVE UVOD U KRVAVE SUKOBE: Republika Srpska ne priznaje Dan nezavisnosti BiH koji uporno nameće Sarajevo

S. MIŠLjENOVIĆ

01. 03. 2022. u 08:12

POLITIČKO Sarajevo, odnosno deo Federacije BiH gde su Bošnjaci većina, i ove godine obeležava 1. mart kao takozvani Dan nezavisnosti, jer je na taj datum održan referendum o izlasku BiH iz tadašnje Jugoslavije.

Prijedor akademija, Foto Prijedor 24

Ali iz Sarajeva konstantno zaboravljaju da istaknu da je to referendum na kojem Srbi nisu učestvovali i da je to dan kada je na Baščaršiji ubijen srpski svat Nikola Gardović. To je dan kada je počeo rat u BiH i to nije nikakav dan nezavisnosti, poručuju iz Republike Srpske.

- Prvi mart nije praznik, nego dan žalosti, dan koji je doveo do krvavog rata. Nijedan naš zakon ne poznaje 1. mart kao praznik, a budući da zakon o praznicima nikada nije donet ni u Parlamentarnoj skupštini BiH, to nije nikakav državni praznik, kako ga lažno predstavljaju. Za nas dan nezavisnosti BiH ne postoji, ni pravno ni suštinski. Taj datum je za srpski narod i Srpsku datum razbijanja Jugoslavije, preglasavanja, podela i uvoda u krvave ratne sukobe - rekao je Čubrilović.

Sarajevo okićeno zastavama BiH, Foto AVAZ

On je dodao da je veoma degutantno kako se upravo oni, koji su 1. marta razbili Jugoslaviju, oni koji su slavili i slave to razbijanje, danas predstavljaju kao zagovornici jugoslovenstva, ideje "bratstva i jedinstva" i "multietičnosti".

- I onda i sada srpski narod je ostao principijelan. Dali smo zakletvu da ćemo čuvati Jugoslaviju i učinili sve da zajednička država opstane. A 1. mart je dan razbijanja te države, dan žalosti koji je doveo do krvavog građanskog rata - zaključio je Čubrilović.

Snježana Novaković Bursać, šef Kluba SNSD u PBiH kaže da bi dan nezavisnosti trebalo da se obeležava kao najtragičniji dan u BiH, jer su na taj datum Srbi isključeni iz procesa koji su doveli BiH do rata.

- Pristup prema praznicima i obeležavanje praznika u BiH možda najslikovitije opisuje koliko je ova zemlja unutar sebe podeljena. Bošnjački političari ne žele da realno i činjenično sagledaju kako sadašnjost, tako i prošlost. U tome se ogleda i taj njihov konfuzan pristup ovoj zemlji i politici, koji nas drži u blokadi svih ovih godina - ističe Bursaćeva.

Nedeljko Čubrilović, Foto D. Gavrić

Predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da 1. mart nije definisan kao praznik u BiH i da ga ni na koji način ne treba obeležavati. On je napomenuo da pojedinci koji na osnovu nekih drugih odluka koriste i obeležavaju taj datum, to rade mimo odluka zajedničkih institucija.

- Na taj način se u najvećoj meri obezvređuje postojanje i rad zajedničkih institucija - rekao je Tegeltija i pozvao sve koji poštuju zakon da danas budu na svojim radnim mestima.

PROVOKACIJA U PRIJEDORU

U PRIJEDORU je proteklog vikenda održana i svečana akademija povodom 1. marta na kojoj su prisustvovali i visoki zvaničnici SDA uz poruke da su ponosni što se u Prijedoru u Republici Srpskoj održava pomenuta svečanost. Iz političkih partija RS su poručili da neće nasedati na ovakve provokacije.

Pogledajte više