SEĆANJE NA EPISKOPA ATANASIJA: Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska organizovala trodnevne susrete

D. CURAĆ

26. 02. 2022. u 07:13

POVODOM godišnjice upokojenja umirovljenog vladike zahumsko - hercegovačkog i primorskog Atanasija, u Trebinju su održani trodnevni susreti poštovalaca njegovog lika i dela.

Jeromonah Teofil, Foto D. CURAĆ

Prvo veče bilo je posvećeno radu i životu blaženopočivšeg vladike u Hercegovini o čemu su govorili mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, episkop diseldorfski i nemački Grigorije, iguman hilandarski Metodije i vladika pakračko-slavonski Jovan.
Prethodno je sve goste pozdravio episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije.

- Sećam se reči koje mi je blaženopočivši vladika Atanasije često govorio setno kao neki dečak: "E oče Mićo, da se mi svi u so premetnemo, ne bi našim svetim ocima ni čorbu osolili". Takav je bio episkop Atanasije, čovek dečačkog srca, mladalačkog poleta i čovek prepun ljubavi prema teologiji i ljubavi Božijoj - istakao je vladika Dimitrije.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije naglasio je vladika Atanasije želeo da dođe u Hercegovinu i postane episkop ovom narodu.

- Sa posebnim žarom je pričao o njoj. Sve je o Hercegovini znao, svaki kamen, o stradanju, pre nego što je izabran za episkopa Hercegovine. Čovek takvih darova, prodorne energije želeo je da uđe među dinarce. U najteže vreme je došao u Hercegovinu i poneo krst svog naroda sa kojim se srodio - istakao je mitropolit Joanikije.

Vladika Dimitrije, Foto D. CURAĆ

Druge večeri tema okruglog stola bila je "Vladika Atanasije i KiM", a iguman dečanski Sava između ostalog istakao je da su KiM simbol našeg života i identiteta, a vladika Atanasije je prorok i živi svedok te istine.

- Kao student sam slušao njegova predavanja i moj prvi utisak je bio, jedna posebna snaga, sila koja budi. Moj prvi susret sa Kosovom i Metohijom bio je kroz vladiku Atanasija, koji je prvi govorio o tom prostoru, svetinjama, manastirima i stradanju tog naroda. I taj susret je bio vrlo dubok i veliku impresiju je ostavio na mene i nisam mogao zamisliti da ću biti deo svega toga - rekao je iguman dečanski Sava na okruglom stolu.

Treće veče razgovora bila je tema: "Vladika Atanasije i Sveta Gora i Sveta zemlja".

Foto D. CURAĆ

IZLOŽBA TVRDOŠKOG JEROMONAHA

SUSRETI u Trebinju posvećeni episkopu Atanasiju počeli su izložbom fotografija "Tvoji od tvojih", na kojoj su prikazane fotografije iz života preminulog vladike, autora tvrdoškog jeromonaha Teofila.

- Zamisao je bila da crno-belim fotografijama prikažemo period njegovog života do vladičanstva. Posebno je to što imamo šest žitijskih fotografija, koje su kao ikone. Prikazani su razni periodi njegovog života sa mnogim ljudima - rekao je jeromonah Teofil.

Pogledajte više