MAJKAMA PO 218 MARAKA: Udruženje porodica sa više dece Srpske priprema zakon

S. MIŠLjENOVIĆ

24. 02. 2022. u 07:13

ZAKONOM o majkama Republike Srpske, koji uveliko priprema Udruženje porodica sa četvoro i više dece RS "Četiri plus, biće definisano da majke u Srpskoj za svako rođeno dete imaju finansijski benefit, a kako bi se pojačala pronatalitetna politika.

Foto D. Pozderović

- Naš predlog Vladi RS biće da sve majke za rođeno dete dobijaju 50 odsto prosečne plate, ali bismo bili zadovoljni da to bude i 20 odsto. To bi u praksi iznosilo oko 218 KM po detetu - kaže za "Novosti" Miladin Gotovac, predsednik udruženja.

On ističe da je ovo zakon nad zakonima koji se odnosi na sve porodice u RS i dokument od vitalnog i nacionalnog interesa.

- Na dokumentu se uveliko radi. Očekujemo da se nađe pred poslanicima u Narodnoj skupštini već u martu i da bude usvojen do juna meseca, jer se zakon mora uskladiti sa budžetom RS. Stupio bi na snagu od 1. 1. 2023. godine - kaže Gotovac.

On ističe da je cilj zakona motivisati sve buduće majke na rađanje i povećanje nataliteta.

- Zakon kad stupi na snagu odnosiće se na svu decu u RS do 18. godine. Majka koja ima četvoro dece imala bi benefit od oko 900 KM. Jedini uslov biće da majke i deca žive u RS - pojasnio je Gotovac.

Branislav Borenović, lider PDP se sastao sa predstavnicima ovog udruženja i poručio da će PDP podržati usvajanje zakona.

- Kao neko ko je učestvovao u formiranju Ministarstva porodice, još davne 2006, prvi put smo odredili stavku za izdvajanja za 3. i 4. rođeno dete, u iznosu od 900.000 KM. Nažalost, ta stavka se nije povećala ni nakon 16 godina - rekao je Borenović.

PENZIJA ZA NEZAPOSLENE

MILADIN Gotovac kaže da će u sklopu pomenutog zakona pokušati da obezbede i benefit u visini prosečne penzije od oko 370 KM za sve majke u Srpskoj koje imaju više od 60 godina i koje su rodile četvoro i više dece, a nigde nisu radile.

Pogledajte više