CENTAR ZA RANI RAST I RAZVOJ: U Sarajevsko-romanijskoj regiji, u okviru vrtića "Bubamara", uskoro nove usluge

M. REGOJE

23. 02. 2022. u 06:08

U PALAMA će se uskoro, u okviru vrtića "Bubamara", otvoriti centar za rani rast i razvoj, što je roditeljima veoma značajno, posebno ako se uzme u obzir činjenica da takav centar do sada nije postojao u Sarajevsko-romanijskoj regiji.

Foto D. Milovanović

Direktor Dečjeg centra "Bubamara" na Palama Vanja Jugović smatra da je najbolje vreme da se ispravi bilo kakvo odstupanje od normalnog rasta i razvoja deteta uzrast do sedam godina, a otvaranje ovog centra od velikog je značaja kako za decu, tako i za roditelje.

Jugovićeva ističe da su veoma ponosni što je ideja o osnivanju centra potekla je od Komisije za socijalnu zaštitu i inkluziju opštine Pale, koju čine profesionalci više ustanova iz opštine Pale, i istakla da će proces procene odstupanja od normativa rasta i razvoja deteta biti besplatan.

Roditelji koji primete bilo kakav problem kod svoga deteta, psihički ili fizički, moći će ga dovesti u centar, bez obzira na to da li dete ide u vrtić ili ne.

Ukoliko postoje odstupanja od zadatih normativa, izrađivaće se individualni program prema kojem će se raditi sa detetom kako bi eventualne poteškoće bile prevaziđene.
Centar za rani rast i razvoj će pomoći roditeljima i u ekonomskom smislu i smanjiti dodatne troškove, jer su do sada roditelji Sarajevsko-romanijske regije na procenu deteta odlazili u Foču, Banjaluku ili dalje.

Jugovićeva dodaje da vrtić "Bubamara" trenutno pohađa 42 mališana na tretmanu zbog problema sa govorom i u ponašanju, i ističe da danas deca sve više vremena provode ispred računara i televizora, što je jednosmerna komunikacija i jedan od faktora problema.

DECA BEZ ADEKVATNE ZAŠTITE

ZNAČAJAN broj dece u BiH ne dobija adekvatnu zdravstvenu zaštitu, što dovodi do zastoja i poteškoća u razvoju i ozbiljnih bolesti. Neke od prepreka u ostvarivanju punog razvoja u ranom detinjstvu uključuju nedostatak resursa, nizak nivo informisanosti o dostupnim uslugama među marginalizovanim grupama stanovništva, i ograničen broj kvalifikovanog osoblja.

Pogledajte više