OPTUŽBE ZBOG KREDITA: Bivši premijer RS pred sudijom banjalučkog Okružnog suda

S. M.

22. 02. 2022. u 08:12

BIVŠI premijer Srpske Aleksandar Džombić izjasnio se u Okružnom sudu Banjaluka da nije kriv za krivično delo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, a za koje ga tereti optužnica Republičkog javnog tužilaštva RS.

Foto V. Tripić

- Izjasnio sam se da nisam kriv po navodima iz optužnice - izjavio je Džombić.

Optužnica se odnosi na nezakonitu dodelu kredita Investiciono-razvojne banke (IRB) firmi "Energolinija d.o.o." Zvornik 2012. u iznosu od 19,4 miliona KM, iako je optuženi bio svestan da je korisnik kreditno nesposoban i da neće moći vraćati kredit.

"Energolinija" je 2011. pokušala da dobije kredit IRB, ali je kreditni odbor odbio njihov zahtev zbog prezaduženosti. Nakon toga na scenu stupa tadašnji predsednik Vlade RS Džombić, koji pokušava da utiče na tadašnjeg direktora IRB Milenka Pavlovića da se zvorničkoj firmi odobri kredit. Međutim, Pavlović na to ne pristaje i podnosi ostavku.

Već 18. januara 2012. "Energolinija" ponovo traži kredit, a Džombić u svojstvu premijera potpisuje Zaključak kojim se nalaže IRB da ponovo obradi zahtev i uputi ga u proces.

Kreditni odbor IRB 13. februara 2012. usvaja predlog da se odobri kredit, ali najviše do 6,24 miliona KM. Međutim, premijer opet utiče i na kraju im dodeljuju 19,4 miliona KM.

NI FENING

OD odobrenog kredita od 19,4 miliona maraka, koji je 2012. omugućio tadašnji premijer Srpske Aleksandar Džombić, firma "Energolinija", do dana današnjeg nije vratila ni feninga.

Pogledajte više