ISPITUJU NASILJE U ŠKOLI: Pedagoški zavod Republike Srpske poslao inspekciju u OŠ "Sveti Sava" u Bileći

D. CURAĆ

08. 02. 2022. u 06:08

MINISTARSTVO prosvete i kulture Republike Srpske zatražilo je od Republičkog pedagoškog zavoda i Prosvetne inspekcije da proveri navode roditelja učenika OŠ "Sveti Sava" iz Bileće, prema kojima tvrdi da je njegovo dete pretrpelo nasilje od strane nastavnika te škole, o čemu su pre nekoliko dana pisale "Novosti".

Osnovna škola "Sveti Sava". Foto D. Curać

Komisija Republičkog zavod sa prosvetnom inspekcijom, danas izlazi na teren.

- Dva pedagoška inspektora posetiće OŠ "Sveti Sava" u Bileći, a ukoliko se utvrdi odgovornost, i propusti u radu prosvetnog radnika ali i uprave škole slede i novčane kazne - rekao je Predrag Damjanović, direktor Republičkog zavoda.

Ovaj incident u Bileći dogodio se pre više od tri meseca, a otac učenika, Mirko Vučković, izašao je u javnost sa svojim tvrdnjama pošto u OŠ "Sveti Sava" nisu preduzeli ništa.

I direktor Republičkog zavoda smatra da nije trebalo da se čeka ovoliko.

- Sve je trebalo ranije rešiti, najkasnije do kraja prvog polugodišta. Da li bi bila stavljena tačka ili bi se nastavilo sa daljnim procedurama zavisilo bi od strana u ovom slučaju. Zašto je to toliko trajalo i to će ispitati naši inspektori - dodao je Damjanović.

Mirko Vučković, Foto Privatna arhiva

Podsetimo, Mirko Vučković tvrdi da mu je nastavnik u OŠ "Sveti Sava" Branko Babić fizički napao sina, učenika devetog razreda, a da škola nije ništa preduzela po tom pitanju. Vučković navodi da je nastavnik Babić prvo prozvao njegovog sina, inače odličnog učenika, potom mu dao jedinicu iz tehničkog vaspitanja, da bi nakon toga počeo da ga davi.

- Moj sin je opsovao svog druga iz klupe, a nastavnik je reagovao kao da je njemu reko ružne reči. Došao je iz svoje katedre, prvo ga izbacio sa časa, da bi mu prišao dok se pakovao i počeo sa dve ruke da ga davi. To je potvrdilo devet učenika, dok se dva ne sećaju šta se desilo - tvrdi Vučković.

NASTAVNIK SVE NEGIRA

NASTAVNIK Branko Babić negira sve tvrdnje i kaže da je od Vučkovića doživio najveću uvredu od kada radi kao prosvetni radnik.

- To je bilo pre tri meseca. Škola i Školski odbor uradili su sve po zakonu, i utvrdili da nisam učinio nikakav prekršaj, i da je izjava ovog roditelja neistinita i gnusna laž.

U svojih 42. godine radnog staža, nikad nisam doživeo uvredu od učenika, a ovog puta jesam od sina Mirka Vučkovića da mi na času zbog slabe dobijene ocene kaze "p... mi k... ", i tom prilikom kad sam ga uputio pedagogu škole, zauzeo borbeni stav prema meni - rekao je Babić.

Pogledajte više