DODIK ČESTITAO SAVINDAN: Srpska samosvojnost se gradila vekovima kroz našu pravoslavnu veru

Tanjug

27. 01. 2022. u 10:01

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik čestitao je školsku slavu Svetog Savu svim prosvetnim radnicima i učenicima i istakao da je prvi srpski učitelj i prosvetitelj Sveti Sava primer večnog nadahnuća i putokaz pravih vrednosti na putu prosvetiteljstva, znanja i istine.

Foto: D. Pozderović

- Kao starom evropskom narodu nama, Srbima, Sveti Sava je na samom početku 13. veka ostavio najsavršeniji program i putokaz u tri tačke - slobodna država, slobodna crkva i slobodna kultura. Tako se srpska samosvojnost gradila vekovima kroz našu zajedničku prošlost, našu pravoslavnu veru, našu tradiciju i kulturu, kao i naš srpski jezik i ćirilično pismo - istakao je Dodik u čestitki.

On je naglasio da su srpski jezik kojim govorimo i ćirilično pismo kojim pišemo osnovno polazište srpskog nacionalnog bića bez čega nije moguć ni ostanak ni napredak srpskog naroda, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsedništva BiH.

- To treba da bude stalno u našoj svesti, naša obaveza i dužnost, kako je to bilo i Svetom Savi, našem prvom prosvetitelju, državniku i arhiepiskopu, utemeljivaču srpske crkve, države i školstva - naveo je Dodik.

Istakao je da koračajući stazama Svetog Save idemo putem Svetosavlja koji je jedini ispravan i istinski način našeg života i u tom treba vaspitavati i mlade naraštaje i buduća pokolenja.

- Na ovaj veliki dan slavimo istinske vrednosti koje nam je ostavio u nasleđe Sveti Sava, a koje naši prosvetni radnici prenose našoj deci. Stoga izražavam posebnu podršku i poštovanje svim prosvetnim radnicima za njihov odgovoran rad i obrazovanje naše dece na dobrobit celog društva - naveo je Dodik.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Svetog Savu, utemeljivača srpske crkve, države i školstva. Savindan se obeležava u svim školama u Republici Srpskoj i Srbiji kao školska slava.

 

BONUS VIDEO:

Osnovne i srednje škole u opštini Negotin obeležile su Svetog Savu

Pogledajte više