DANAS PRESUDA KRIMINALISTIČKIM TEHNIČARIMA: Završeno suđenje za sprečavanje dokazivanja u predmetu David Dragičević

O. MATAVULj

27. 01. 2022. u 07:26

U OSNOVNOM sudu u Banjaluci završeno je suđenje kriminalističkim tehničarima PU Banjaluka Mikici Marijancu i Zoranu Bošnjaku, optuženima za sprečavanje dokazivanja u predmetu David Dragičević, a presuda će biti izrečena danas.

Mikica Marijanac (levo) dolazi u sud s advokatima, Foto O. Matavulj

Obojica se terete da su u smeće bacils gaće, koje su tokom obdukcije skinute s Davidovog tela i prevezene u prostoriju za sušenje dokaza PU Banjaluka, gde im se izgubio svaki trag.

Tužilac Dalibor Vrećo u završnoj reči je istakao da je optužnica dokazana. Od suda je zatražio da optuženima izrekne osuđujuću presudu, kao i zabranu obavljanja delatnosti policijskih službenika zbog opasnosti od ponavljanja dela.

- Nesporno je da su, nakon obdukcije, svi dokazi fotografisani i predati tehničarima. Preuzeli su dokaze i odneli ih na sušenje i pakovanje. Sačinili su KT izveštaj, a u popisu predmeta gaće nisu navedene, a popisane su u službenoj zabelešci inspektora Siniše Kojdića - rekao je Vrećo.

Ukazao je da je Kojdić posvedočio da je, nakon što je utvrđen nestanak gaća, zvao Bošnjaka i pitao da li zna gde su, a ovaj mu je odgovorio da su ih Mikica i on bacili u smeće. To su, kako tvrdi tužilac, učinili da bi sprečili dokazivanje bioloških tragova na njima.

Istakao je da su gaće jedini dokaz koji tehničari nisu posebno fotografisali, naglašavajući da je Marijanac i disciplinski kažnjen jer je "gaće bacio u kontejner".
Marijančev branilac, Aleksandar Jokić je u vrlo uverljivoj završnoj reči ukazivao da tužilaštvo nije dokazalo nijedan element krivičnog dela za koje se optuženi terete.

Tražio je da se njegov branjenik, u nedostatku dokaza, oslobodi krivice.

Zoran Bošnjak u sudnici, Foto O. Matavulj

Plastično je objašnjavao "biće dela" ističući da nije ponuđen ni jedan dokaz da su gaće uništene, a kamoli bačene u smeće.

- Tužilaštvo sve nagađa. Ne znamo gde su gaće. Možda su još u PU Banjaluka. To ne znamo.

Nagađa se kada i kako su nestale i šta je s njima urađeno. Za nestanak se saznalo dva meseca kasnije. Jedino što znamo je da tužilaštvo nema gaće - istakao je Jokić.

Ukazao je da je iz dokaza jasno da je pristup gaćama imalo više osoba, pitajući se zašto su optuženi samo Marijanac i Bošnjak i niko drugi, pa ni iz tužilaštva. Ukazao je da 25. marta 2018, kada su gaće navodno nestale, taj predmet nije imao nikakvo dokazno svojstvo jer je Dragičevićeva smrt kvalifikovana kao zadesna.

- Kako onda optuženi znaju da su gaće dokaz za ubistvo? Tužilaštvo je moralo dokazati da se ne radi o grešci, već nameri sa jasnim ciljem, a to nisu ni pokušali da dokažu. Nema motiva, ni cilja, samim tim ni sumnje da su to umišljajno uradili - rekao je Jokić.

Damir Alagić, Mikica Marijanac (u pozadini) i Aleksandar Jokić, Foto O. Matavulj

NERAZUMLjIVA ZAVRŠNA REČ

DAMIR Alagić, Bošnjakov branilac, napisanu završnu reč je predao sudiji i tužiocu, navodeći da je neće čitati. Međutim, na insistiranje sudije to je ipak učinio, ali nerazumljivo i brzinom kakvom se u reklamama čitaju "uputi o leku". Sudija ga je dva puta upozorila da čita sporije, jer ga niko u sudnici ne razume, ali se to nije desilo. Alagić je potom ukazao da je sva odgovornost na tužilaštvu.

Pogledajte više