BAKIR NE ŽELI DIJALOG, ALI UCENJUJE SRPSKU: Posle poziva Banjaluke na razgovore o situaciji u BiH, iz Sarajeva nova provokacija

S. MIŠLjENOVIĆ

27. 01. 2022. u 07:50

UMESTO odgovora na poziv Narodne skupštine RS da dođe na posebnu sednicu o političko-ekonomskoj situaciji u BiH, lider SDA Bakir Izetbegović šalje - ucene.

Foto Novosti

Od Skupštine je zatražio da se već na narednoj sednici povuku i van snage stave usvojeni zaključci, kao što je Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima, ali i zaključci kojima se, kako tvrdi "krši Dejtonski mirovni sporazum i podriva ustavnopravni poredak BiH".

Tek onda bi se Bakir odobrovoljio i svoje poslanike poslao u Banjaluku da u NS RS učestvuju u dijalogu.

Lider SDA, međutim, ne misli da dođe na posebnu sednicu, jer smatra da se može razgovarati, ali u Paralamentu BiH. Ovakav potez Izetbegovića u Srpskoj je ocenjen kao još jedna ucena iz Sarajeva i jasan dokaz ko u BiH želi da razgovara, a ko uporno odbija bilo kakav razgovor.

Radovan Kovačević, portparol SNSD, kaže da RS već u kontinuitetu 26 godina poziva na dijalog, ali da nema sagovornika kada je reč o političkim liderima bošnjačkog naroda.

- Sarajevo odbija svaki poziv na dijalog iz RS ali i rešavanje problema u FBiH sa Hrvatima. Bošnjački političari odbijaju i razgovor uz moderaciju Srbije, Hrvatske i Turske. Ovo rade jer su svesni da je svaki dijalog koji se vodi o problemima u BiH poslednjih 26 godina bio pod silom i dolazilo se do nametanja odluka na štetu RS, a koje su išle u prilog Sarajevu. Sad su svesni da novi razgovor znači da ono što su dobili ranijim nametanjima moraju odbaciti i od toga odustati - kaže Kovačević.

- Trenutna situacija u BiH nije dobra jer dva od tri konstitutivna naroda su nezadovoljana satusom što sigurno nije situacija koja može da bude održava i dugotrajna.

Darko Banjac, predsednik NPS kaže da se politika Bakira Izetbegovića zasniva na ucenama prema RS, a to je potvrdio i odgovorom na poziv za dijalog iz Banjaluke.

- Za dijalog je potrebno dvoje. U BiH to nije moguće jer političko Sarajevo ne želi razgovor. Zbog stava bošnjačke politike, RS se mora boriti za garantovana prava ustavnim principima. Verovatno predstavnici političkih partija FBiH žele samo da im stranci ispunjavaju želje, a prva želja je što manje Srpske u okvirima BiH. Naš stav je jasan, nema BiH bez RS. Spremni smo na razgovor ali očigledno SDA i Sarajevo umesto razgovora žele da ucenjuju i pozivaju na sankcije. Ovo je prošlost i sve evropske i svetske konvencije se protive primeni sile, ali to u Sarajevu ne žele da prihvate - kaže Banjac.

POSEBNA SEDNICA 1. FEBRUARA

SEDNICA Kolegijuma Narodne skupštine RS u vezi sa zakazivanjem posebne i redovne sednice parlamenta biće održana u petak, 28. januara, izjavio je potpredsednik NSRS Denis Šulić. Posebna sednica trebalo bi da bude zakazana za 1. februar, a redovna za 8. februar.

DODVORAVANjE ZAPADNIM TUTORIMA

SRĐAN Perišić, politički analitičar kaže da Sarajevo i Bošnjaci ne žele dijalog gde bi razgovarali sa Republikom Srpskom, već žele dijalog po ugledu na one iz devedesetih godina kada su dijalozi bili naredbodavni.

- Sarajevo želi da svi u BiH učestvuju u dijalogu ali da Zapad izdiktira rešenje.

Nametanjem rešenja u korist Sarajeva, Zapad je razmazio Sarajevo i bošnjačke političare. Zbog toga sada bošnjački korpus na čelu sa SDA samo gleda kako da se politički dodvori zapadnim tutorima i nanese štetu RS - poručio je Perišić.

Pogledajte više