HERCEGOVINA KROZ VEKOVE: Jedinstveni Etno-muzej ukras je sela Danići kod Gacka

D. CURAĆ

17. 01. 2022. u 07:13

SELO Danići nalazi se nedelako od Gacka, a zahvaljujući njegovim vrednim i složnim stanovnicima u ovom selu postoji Etno-muzej, jedinstven na ovim prostorima, koji prikazuje život u Hercegovini kroz vekove.

Etno - muzej / Foto D. CURAĆ

Muzej u Danićima postoji od 2010. godine, a ideja za njegovo otvaranje potekla je od protojereja Radeta Zelenovića, zahvaljajujući kojem je 2000. godine podignuta crkva u znak sećanja na poginule u poslednjem odbrambeno-otadžbinskom, I i II svetskom ratu. Potom je nikao i višenamenski objekat u čijem sklopu se nalazi konak za vladiku, biblioteka, kuhinja, sala za goste, kao i etno-muzej koji oslikava život u tom kraju.

- Pre 20 godina ovde je bila obična ledina, a za te dve decenije su meštani uz pomoć privrede sagradili sve ovo. Prvo je sagrađena crkva kao donacija ktitora sveštenika Radeta Zelenovića, koji je živeo u Beogradu, a koji je pre dve godine preminuo - rekao je Žarko Boljanović, meštanin sela Danići. - Sam muzej prikazuje 18, 19. i 20. vek u Hercegovini, a brojni eksponati poput narodnih nošnji, oruđa za rad, autentične kolibe sa ognjištem brojnim poseticima donose sliku života u ovom kraju. Ovde imamo više od 500 eksponata različite starosti - dodao je Boljanović.

Muzej u Danićima obilaze brojni turisti koji prolaze kroz Gacko, a posebna atrakcija je koliba.

- Koliba je bila mesto gde se pre živelo. U njoj je sada sve. Tu su ognjište, kotlovi, verige, mješina. Tu se kuvala kafa, pravila cicvara - rekao je Boljanović.

BIBLIOTEKA

Ono što krasi ovaj etno-muzej u Danićima je i biblioteka sa fondom više od 4.000 knjiga, kao i sa vrednim istorijskim dokumentima.

- Svu svoju biblioteku u Beogradu, nešto preko 2.000 naslova, donirao je prota Zelenović, a sada nam se javlja sve više ljudi koji žele da nam daju knjige tako da ih sada imamo više od 4.000 - istakao je Boljanović.

Pogledajte više