REPUBLIKA SRPSKA, ČEDO NAŠE NAJMILIJE: U Ugljeviku obeležen veliki praznik (FOTO)

V. Mitrić

09. 01. 2022. u 21:38

NAŠA Republika Srpska je najveće čedo koje je iznedrila ljubav, želja, volja, odricanje i stradanje za slobodu našeg roda, poručio je načelnik Ugljevika Vasilije Perić na večerašnjoj Svečanoj akademiji povodom 30 godina Republike Srpske u ugljevičkom Centru za kulturu.

Foto: V. Mitrić

- Put do njenog stvaranja bio je težak, pretežak, pun muka, nevolja, nerazumevanja od mnogih strana i faktora - podsetio je Perić.

Republika Srspka, naglasio je Perić, se ipak iznedrila, stasala, ostala i opstala, priznata u najvišim svetskim dokumentima.

- Očekivano je da bude tako, jer je to, kao što se sada savršeno vidi bila volja Božija i naroda koja je vaskrsa, koja traje i koja će vazda da traje uz našu brigu, rad, trud, znanje, zalaganje, učenje ali i uz savestan, odgovoran i pošten rad. To su danas oružja kojima se brani, štiti, čuva i njeguje naše čedo, naša Republika Srpska iza koje su pune tri decenije, puna zrelost. Zrela je naša Republika Srpska da njen brod bude na sigurnom pravcu i sve one koje je poštuju, vole i cene - rekao je Perić.

On je naveo da su svi stanovnici Srpske danas zreliji, jači za energiju, znanje, umeće i ljubav novih generacija koje su rođene u Srpskoj i koje je ljube kako kaže pesma "Svim žarom srca svog".

- Naš podmajevički kraj je dao više od 300 najboljih sinova za njeno stvaranje i slobodu uz skoro trostruko više ranjenih junaka. Njih i njihove porodice nikada ne smemo da zaboravimo, njihove žrtve stvorile su jake i snažne temelje našoj Republici - rekao je Perić.

Na svečanoj akademiji prisutnima se obratio i predsednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković koji je rekao da je pre tri decenije proglašenjem Republike Srpske udaren kamen temeljac slobode srpskog naroda.

- Ni tada kao i sada nismo želeli ništa drugo nego da živimo slobodno i da slobodno odlučujemo o svojoj sudbini. Ta želja u našem narodu je tinjala još od vremena Petra Kočića a o njoj je pevao i naš zemljak Filip Višnjić a tu ideju uspela je da realizuje tek naša generacija i da se izbori prvi put posle mnogo vijekova za srpsku državu zapadno od reke Drine - naveo je Marinković.

Pre svečane akademije položen je venac na Centralno spomen-obeležje 301 poginulog borca Vojske Republike Srpske iz ove podmajevičke opštine a nakon Svečane akademije održan je koktel u čast krsna slave Republike Srpske-Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana.

BONUS VIDEO: ZA KRST NEMANjIĆA, ZA SLAVU OBILIĆA - SAJ zapevao u Banjaluci

Pogledajte više