MENJALA IDENTITET I PUNILA DŽEPOVE: Podignuta optužnica protiv Danijele Lazić (39) iz Banjaluke, zbog serije prevara

O. Matavulj

27. 12. 2021. u 13:24

OKRUŽNO javno tužilaštvo u Banjaluci podiglo je optužnicu protiv Danijele Lazić (39) iz Banjaluke zbog lažnog predstavljanja i serije prevara kojima je žrtve oštetila za više od 32.000 KM. Kroz 12 tačaka optužnice Lazićeva se tereti da je od januara 2020. do 28. juna 2021. u nameri pribavljanja imovinske koristi dovela u zabludu više osoba.

Foto: SDS

U zavisnosti od potrebe, žrtvama se lažno predstavljala kao advokat, sanitarni ili policijski inspektor, službenik Ministarstva poljoprivrede...

Time ih je navela da joj daju novac, kako bi im "sredila" podsticaje, razne pogodnosti, rešavanje sporova i slično. Naravno, niko nije dobio obećano i radilo se o dobro smišljenim pričama kojima je punila vlastiti džep. U optužnici se navodi da je dve prevare počinila u kozmetičkom salonu, glumeći sanitarnog inspektora.

Foto: SDS

 

Vlasnici O. J. je tvrdila da ima dve neplaćene komunalne takse, kao i da joj može pomoći da dobije podsticajna sredstva, pa je "zaradila" besplatne kozmetičke tretmane u iznosu od 305 KM. Radnicu salona B. Š. je uverila da joj može srediti naknadu za samohranog roditelja, što joj je naplatila 150 KM.

Od auto-mehaničara Ž. S. uzela je 598 KM za navodne takse, kako bi mu sredila da dobije podsticaje od Grada Banjaluke. Najveću prevaru počinila je na štetu R. Š., kome je nudila pomoć pri kupovini vozila preko liciticije u firmi u kojoj je navodno zaposlena. Za učešće u kupovini dve "škode" uzela mu je 7.000 KM, za drugu 5.000 KM, a za kupovinu "mercedesa" još 7.000 KM. Naplatila je i navodnu registraciju i osiguranje 1.500 KM.

Na priču s prodajom vozila, koje je navodno vlasništvo Ministarstva poljoprivrede RS, od M. G. je avansno naplatila 4.500 KM. Glumeći policijskog inspektora, od B. Š. je uzela 1.000 KM kako bi mu pomogla da dobije podsticaj za poljoprivredu u iznosu od 30.000 KM.

Kandidat za odbornika SDS

DANIJELA Lazić bila je kandidat SDS-a za odbornika u Skupštini grada Banjaluka na izborima 2020. godine. U iskazima, žrtve su navodile da je odavala utisak ozbiljne, imućne žene sa jakim političkim vezama i poznanstvima sa raznim funkcionerima.

Istom pričom od M. M. je uzela 350 KM. Predstavljala se i kao radnik Centra za besplatnu pravnu pomoć, pa je od B. B. Š. u četiri navrata uzela novac u iznosu od 2.551 KM, uveravajući je da joj može pomoći sa legalizacijom kuće.

Novac za razvod

PREDSTAVLjAJUĆI se kao advokat, od Z. K. i njegovog sina Ž. K. je uzela novac za sastavljanje brakorazvodne tužbe, naplaćujući im navodne sudske takse u iznosu od 1.144 KM. Žrtvu Z. K. ubedila da će mu srediti dobijanje podsticaja za poljoprivrednike, pa mu je "takse" naplatila 1.151 KM, ali mu je posle pritisaka vratila 500 KM.

Glumeći policajca, socijalnog radnika, te službenika Grada Banjaluke na priči o podsticajima od žrtava je uzela još 5.141 KM. Ukoliko se dokaže krivica, Lazićevoj, prema zakonu, preti kazna od jedne do pet godina zatvora. 

BONUS VIDEO:

Fejsbuk zabranio širenje "najveće teorije zavere na svetu"

Pogledajte više