PREKI SUD ZA SRBE: Optužnica zbog jezivog zločina nad vojnicima VRS

O.M. 24. 12. 2021. u 12:48

TUŽILAŠTVO BiH podiglo je optužnicu protiv četvorice komandanata takozvane Armije BiH na području Teočaka zbog zlostavljanja i mučenja ratnih zarobljenika, vojnika Vojske Republike Srpske, od kojih su dvojicu javno streljali organizujući im "preki sud".

Foto AVAZ

Optuženi su Dževad Advičević (57) zvani Babak, Ahmed Hadžajlić (60), Muharem Efendić (75) i Izet Ikanović (50) zvani Kratelj.

U optužnici se navodi da su njih četvorica nezakonito postupali prema zarobljenim pripadnicima VRS, kojima su onemogućili status ratnih zarobljenika i evidentiranje, te počinili i drugima omogućili premlaćivanje, zlostavljanje i mučenje zarobljenika, kojima su nanošene teške telesne i duševne povrede.

- Nakon toga su organizovali "preki sud" i javno streljanje i egzekuciju dvojice zarobljenika. Njihove posmrtne ostatke su ukopali u prethodno iskopane grobnice, a nakon počinjenog zločina telo jednog od ubijenih su skrivali i onemogućili razmenu posmrtnih ostataka - rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Svima se na teret stavlja krivično delo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

- Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 93 svedoka i veštaka i prilaganjem više od 230 dokaznih materijala - rekao je Grubešić.

Optužnica je prosleđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Pogledajte više