POČEO PRAVOSUDNI PROGON LIDERA RS! U Tužilaštvu BiH formiran predmet o posebnoj sednici NSRS o vraćanju nadležnosti

S. MIŠLjENOVIĆ

21. 12. 2021. u 08:12

U Tužilaštvo BiH ove sedmice pozvani su politički lideri Srpske da daju izjave oko posebne sednice Narodne skupštine RS održane 10. decembra, kada su usvojeni zaključci da se počne proces vraćanja prenesenih nadležnosti sa RS na BiH.

Foto D. Pozderović

Tužilaštvo tereti učesnike sednice, pre svega predstavnike vladajuće koalicije uz vrh RS, da su počinili krivično delo "napad na ustavni poredak".

Iz nezvaničnih izvora bliskih Tužilaštvu BiH, "Novosti" saznaju da je istragom obuhvaćeno desetak najviših funkcionera RS, među kojima i Milorad Dodik, predsednik SNSD i član Predsedništva BiH, Željka Cvijanović, predsednica Republike Srpske, kao i Radomir Višković, premijer RS.

Lideri opozicionih stranaka biće pozvani da daju izjave u svojstvu svedoka jer oni nisu učestvovali u glasanju na posebnoj sednici. Inače, kazna zatvora za krivično delo "napad na ustavni poredak" je pet godina.

Radovan Kovačević, portaprol SNSD kaže za "Novosti" da je ovo još jedan dokaz da je Tužilaštvo BiH političko sredstvo za obračun sa Republikom Srpskom i Srbima.

- Tužno je gledati da predstavnici opozicije RS na bilo koji način daju svoj doprinos u ovom evidentnom pravnom nasilju i torturi nad Srpskom. Voditi proces protiv Srpske i njenih lidera i to zbog, kako kažu, "rušenja ustavnog poretka" je neviđen skandal.

Pogotovo ako se zna da RS i njeni lideri rade suprotno i štite ustavni poredak kroz demokratske institucije i traže da se sistem BiH vrati u okvire Ustava - poručio je Kovačević.

On kaže i da se iz nastupa Tužilaštva vidi da su targetirani nosioci najvažnijih funkcija Republike Srpske, odnosno politički vrh RS koji je na prošlim izborima dobio najveći broj glasova i poverenje građana.

Milan Petković, potpredsednik NSRS kaže za naš list da nema nikakvog osnova za pokretanje istrage u predmetu navodnog kršenja ustavnog uređenja od strane NSRS i vrha RS.

- Narodni poslanici i Skupština su odlučivali u skladu sa ustavnim nadležnostima o zakonskim rešenjima. Naše ustavno pravo je da odlučimo o pitanjima za RS i donesemo odluku. Ukoliko je sporno bilo šta od usvojenih zakona, onda postoji Ustavni sud da o tome odlučuje, a ne Tužilaštvo - kaže Petković.

Željka Cvijanović i Milorad Dodik, Foto Novosti

On ističe da Tužilaštvo sprovodi pravni i politički pritisak na nosioce funkcija Srpske jer o posebnoj sednici se ne može govoriti kao neustavnoj.

- Ovom istragom Tužilaštvo će dodatno da poljulja i onako poljuljano poverenje u pravosuđe. Ishod ovog predmeta na kraju će biti kao i predmeta za referendum o Danu Republike. Tada je Tužilaštvo formiralo predmet, podiglo krivične prijave protiv zvaničnika RS, i sve je palo na sudu - istakao je Petković.

SELAK PRVI DAO IZJAVU

GORAN Selak, lider SPS prvi je poslanik iz NSRS koji je u ponedeljak dao izjavu u Tužilaštvu BiH. Za "Novosti" kaže da je u Tužilaštvu izneo stav - da je prioritet stabilna, jaka Republika Srpska i njene institucije, a da se u pogledu nadležnosti treba sagledati koje su to nadležnosti na neustavan i nezakonit način prenete na nivo BiH, kao i da to dogovorom treba da rešavaju sve tri strane u BiH.

- Mislim da je ovo još jedna predstava za javnost, ali videćemo. Republika Srpska ima pravo da u svojoj NSRS donosi odluke i zakone - rekao je Selak.

Pogledajte više