UREDITI TRŽIŠTE ZA DOBRA VINA: Trebinjski vinogradari ukazuju i na velike propuste

D. CURAĆ

20. 12. 2021. u 06:45

TREBINjSKI vinogradari priveli su ovu sezonu kraju, a kako kažu, radi se o izuzetno uspešnoj godini, jednoj od najboljih u poslednjih 10 godina.

Igor Dabić, Foto Novosti

Međutim, ono što ističu sav rad i trud mogao bi biti uzaludan u budućnosti ako se ne uredi tržište u BiH.

Za razliku od brojnih poljoprivrednih kultura velika letnja suša prijala je grožđu, a iako je prinos bio nešto manji kvalitet je na izuzetnom visokom nivou.

- Mi smo prezadovoljni ovom godinom. Imali smo odlično grožđe i određena vina od njega već počinju da sazrevaju - istakao je Ranko Petijević, vinogradar iz Trebinja.

I u vinogradima Igora Dabića, odrađen je sjajan posao.

- Kada sve sumiramo jedna fantastična i uspešna vinogradarska godina. Kvalitet grožđa je iznad očekivanog proseka, pogotovo kada gledamo kiseline koje su ključni parametri za proizvodnju vina. Tu je i naravno odličan šećer tako da imamo izvrsnu sirovinu za vina - rekao je Dabić.

Igor Dabić, Foto Novosti

Međutim, ono što je u poslednje vreme posebno aktuelno u BiH je najava da se uskoro može očekivati novi zakon po kojem se ograničava proizvodnja alkoholnih pića, usklađen sa zakonima EU. Vinari ističu da zakone treba poštovati, ali da je prvenstveno problem u BiH neuređeno tržište koje ugrožava njihov opstanak.

- Sa mog aspekta i iz razgovora sa kolegama mislim da je nedovoljno zaštićen domaći proizvođač. Mi smo mali za svetsku proizvodnju, odnosno teško se borimo sa evropskom i svetskim konkurencijom koja je preplavila tržište. Moramo da imamo bolji odnos prema domaćem proizvodu. Ono što mi možemo je da ponudimo dobar brend, ali neko mora stati iza nas - naglasio je Dabić.

Vinarstvo se u trebinjski kraj praktično vratilo u poslednjih dvadesetak godina.

- Imamo brendove, ali nepoštovanje važećih zakoni nam ne ide na ruku. Nama su potrebne bolje kontrole i mere da se zaustavi uvoz grožđa nekontrolisanog kvaliteta, čak se uvozi i vino koje se ovde prepakuje, a sve to umanjuje naš kvalitet i uništiće brend koji smo već stvorili - rekao je Ranko Petijević.

PRAVI MAMAC ZA TURISTE

TREBINjSKI vinogradari nisu samo prepoznatljivi po svojim proizvodima, u poslednjih nekoliko godina postali su pravi mamac za turiste kojima predstvaljaju kompletan proces nastanka hercegovačkih vina i rakije.

Pogledajte više