NOVA ERA U ISPORUCI NAFTE I TOPLOTNE ENERGIJE: U brodskoj Rafineriji nafte puštena u rad Gasna kompresorska stanica

V. BLAGOJEVIĆ

17. 12. 2021. u 23:09

U RAFINERIJI nafte u Brodu danas je svečano puštena u rad Gasna kompresorska stanica.

Foto: V: Blagojević

Rad stanice omogućen je dovodom prirodnog gasa gasovodom kojim je Rafinerija Brod spojena sa gasnim sistemom Hrvatske. Dužina gasovoda je 5,5 kilometara, a komprimovani prirodni gas se dostavlja u bocama pokretnim automobilskim sistemima skladištenja i prevoza gasa.

Stanicu je pustio u rad Anatolij Karaljus, generalni direktor Rafinerije nafte Brod, a svečanosti su prisustovali srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Vlade Srpske Radovan Višković, ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov i predstavnici rukovodstva Rafinerije i kompanije "Zarubežnjeft".

- Pokretanjem postrojenja za komprimiranje gasa, u koje je uloženo 16 miliona evra, treba da počne nova era u isporuci naftnih derivata i toplotne energije u Srpskoj.Zahvaljujem se institucijama Republike Srpske na svesrdnoj pomoći na relizaciji ovog značajnog međunarodnog projekta - rekao Anatolij Karaljus generalni direktor Rafinerije nafte u Brodu.

Igor Kalabuhov amasador Rusije u BiH posebno je naglasio da ruski i srpski narod vežu istorijske prijateljstvo i stvaranje centara duhovnog ujedinjenja.

- Realizacija ovog projekata kompanije "Zarubežnjeft" rezultat je dogovora predsednika Rusije Vladimira Putina i srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika. Kvalitetno sarađujemo u oblasti ekonomije, a ovaj događaj je važan za budućnost. Gas sada može biti isporučen bilo gde u Republici Srpskoj i BiH - konstatovao je Kalabuhov.

Premijer Srpske Radovan Višković rekao je u Brodu da svaka investija pruža mogućnost za nova ulaganja i razvojune kapacitete.

- Svaka investicija otvara prostor za novu investiciju i kako što se mogli da čujete ovde je u planu pravljenja postrojenja za bitumen i gasnu elektranu. Ova gasna stanica i gasovod će omogućiti ekološki čistu prozivodnju ovde ali i u Rafineriji ulja u Modriči.ova investicija važna za celu Republiku Srpsku, a posebno za Brod i gradove sa ovog prostora- nagalasio je Višković.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ponovio je da će nedavni razgovori u Rusiji doneti višestruke rezultate

- Ovo je rezultat naših dogovora u Moskvi, a dogovoreno je da se gradi gasovod od Rače preko Banje Luke pa do Novog Grada. Možda će jednog dana odavde gas ići za Zapadnu Evropu. Dolazak gasa ovde eliminiše sve prigovore što se tiče ekologije. Zarubežnjeft ostaje čvrsto i oni planiraju da vode nove investicije - rekao je Dodik.

Pogledajte više