SKUPLJI GAS ZA ISTOČNO SARAJEVO: Federacija BiH od 1. decembra povećala cenu prirodnog energenta komšijama

M. REGOJE

18. 12. 2021. u 08:12

UZ decembarske račune za prirodni gas stanovnicima Istočnog Sarajeva, koji se na taj način greju, stiglo je i obaveštenje od preduzeća "Sarajevo - gas" a. d. Istočno Sarajevo da je taj energent od 1. decembra poskupeo za 17,79 odsto.

Sarajevo gas u Istočnom Sarajevu, Foto M. Regoje

Generalni direktor "Sarajevo-gasa" Istočno Sarajevo, Slavo Krajišnik, kaže da je do poskupljenja došlo što im je KJKP "Sarajevo gas" d. o. o. Sarajevo za novembar 2021. ispostavio fakturu za isporučeni gas po većoj nabavnoj ceni, koja za njih iznosi 0,639 KM po metru kubnom, bez PDV-a.

- S obzirom na to da smo već počeli podelu računa po staroj ceni za novembar, uspeli smo da, uz delimični trošak za "Sarajevo gas" a. d. podelimo račune sa starom nabavnom cenom - rekao je Krajišnik.

On je dodao da su uz decembarske račune obavestili potrošače da su, zbog povećane nabavne cene, prinuđeni da povećaju prodajnu cenu prirodnog gasa, tako što će ista od 1. decembra 2021. za domaćinstva biti od 0,8834 KM po metru kubnom sa PDV-om.

- Što se tiče nabavke prirodnog gasa, "Sarajevo gas" a. d. Istočno Sarajevo nabavlja prirodni gas od KJKP "Sarajevo gas" d.o.o. Sarajevo, a za njih je uvoznik prirodnog gasa "Energoinvest" d. d. Sarajevo - kaže Krajišnik i dodaje da trenutno nemaju drugih mogućnosti nabavke prirodnog gasa.

Stanovnici Istočnog Sarajeva, a koji se greju na prirodni gas, neprijatno su iznenađeni, posebno zbog toga što je početkom meseca obećano da do poskupljenja neće doći.

Podsećamo, srpski član PBiH Milorad Dodik je, nakon susreta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, izjavio medijima u Srpskoj da do poskupljenja gasa neće doći.

- Moj razgovor sa predsednikom Putinom je potvrđen. Mi ćemo imati istu cenu gasa kako je to dobila i Srbija, do 31. maja. Naši potrošači mogu računati na istu cenu - rekao je Dodik početkom decembra.

SNABDEVANjE IZ FEDERACIJE

CENA gasa za potrošače koje snabdeva "Gas-Res" nisu povećane, a rast cena "Sarajevo gasa" iz Istočnog Sarajeva posledica je što se to preduzeće snabdeva od dobavljača iz Federacije. To su saopštili iz "Gas-Resa" demantujući informacije da je, uprkos dogovoru Milorada Dodika, srpskog člana PBiH, gas u Srpskoj poskupeo.

- Distributivni gasovodi "Sarajevo gasa" Sarajevo prolaze kroz Federaciju i "Sarajevo gas" Istočno Sarajevo je prinuđeno da gas kupuje iz Federacije - saopšteno je iz "Gas-Resa".

Pogledajte više