HOĆE DA IZOLUJU DODIKA I MEŠETARE: Željka Cvijanović o zakulisnim radnjama koje su se "poklopile" sa odlukom RS da preuzme nadležnosti

S. MIŠLjENOVIĆ

10. 12. 2021. u 07:00

CILj im je da izazovu krizu i da naprave nered. Prvo prete sankcijama, zatim pokušavaju pritiscima, a onda kreću s raznim pričama i mešetarenjima. I mene su zvali razni, kao i neke druge, da od nečega odustanem, da se nešto ne radi... Kod njih je najvažnije - dajte da izolujemo Dodika, jer je on kriv za sve. Mislim da oni uopšte ne razumeju šta se dešava.

Foto ATVBL

Tako je predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović opisala šta je pozadina spekulacija koje se sa raznih strana "pletu" oko srpskog člana Predsedništva BiH, a u koje se uvlači i predsedniik Srbije Aleksandar Vučić.

Cvijanovićeva je za RTRS odgovarala na pitanje o navodima federalnih medija da je "Vučić okrenuo leđa Dodiku", te da Americi nudi nju kao spas Srpske:

- Ne želim da se bavi takvim pričama, bilo da su one plasirane od opozicije u Republici Srpskoj ili ne. Cilj je da se Dodik okrivi za sve, verovatno i za izborni zakon, jer u Federaciji BiH ne mogu da se dogovore Bošnjaci i Hrvati.

Pre dva dana Dodik je objavio i da je bilo pokušaja da se Cvijanovićeva, tokom posete SAD, ubedi da preuzme čelo SNSD kako bi se on potisnuo. Ispričao je kako je svojim sagovornicima poručila da je "ozbiljna žena", i dodao da je njegova saradnja sa predsednicom RS - odlična.

Dodik je u četvrtak izjavio da je međunarodni intervencionizam predugo zadržan u BiH, te da nije osposobio domaće političke elite da vode dijalog. U razgovoru sa direktorom za Evropu pri Ministarstvu spoljnih poslova Velike Britanije Džajlsom Portmanom u Banjaluci, on je naglasio da je model koji je branjen tim intervencionizmom u krizi.

- Republika Srpska nije protiv BiH, ali one koja je predviđena Ustavom BiH, koji je aneks Dejtonskog sporazuma, na koji su se obavezale sve potpisnice. Nemamo skrivenih namera, niti skrivenih planova i političko-pravna borba koja se vodi može samo da doprinese postizanju stabilnih i održivih rešenja u BiH - naglasio je Dodik.

U Banjaluci će danas biti održana posebna sednica Narodne skupštine RS na kojoj će biti usvojeni zaključci da se povuku saglasnosti za nadležnosti koje su prenesene ranije sa nivoa RS na nivo BiH. Radi se o saglasnostima za Oružane snage BiH, Upravu za indirektno oporezivanje BiH i Visoki i sudski tužilački savet BiH. Narodna skupština će zadužiti Vladu Srpske da u roku od šest meseci izradi zakone kojim bi se ove oblasti regulisale na području Srpske.

ŠMITOVI LjUDI NE MOGU U SALU

POTPREDSEDNIK Narodne skupštine RS Denis Šulić izjavio je da predstavnicima OHR (iz tima visokog predstavnika Kristijana Šmita koga Banjaluka ne priznaje) nije dozvolio da prisustvuju sednici Skupštine o vraćanju nadležnosti oduzetih RS:

- Kancelarija OHR poslala je obaveštenje da će njihov predstavnik prisustvovati sednici. To nije bio ni zahtev, ni molba, već obaveštenje. Kao predsedavajući, obavestio sam ih da im to nije dozvoljeno. S druge strane, predstavnici Kancelarije EU obratili su se Narodnoj skupštini uz puno uvažavanje, s molbom da prisustvuju sednici i mi smo im to dozvolili.

IZETBEGOVIĆ: DOVELI SMO U PITANjE DAN REPUBLIKE, NESTAĆE I SRPSKA

UOČI današnje sednice u Banjaluci, iz Sarajeva su stigle uvredljive izjave na račun Srpske, a prednjačili su funkcioneri SDA.

- Ja sam ukinuo 9. januar - diskriminacijski dan. Još se obeležava, ali smo ga doveli u pitanje i prestaće da se obeležava - izjavio je Bakir Izetbegović, lider SDA, koji je rekao i da ne zna da li će se Dodik "usuditi da formira paravojne formacije". - Ako se usudi, onda je krenuo u ratna dejstva i napad na integritet BiH. Onda ćemo videti šta i kako dalje. To je besmislica što mene optužuje da hoću rat, a ja hoću da smirim situaciju.

Potpredsednik SDA Safet Softić je poručio da je BiH na raskrsnici i da postoje dva radikalna ishoda: nestanak BiH ili nestanak Republike Srpske.

- Ukoliko Dodik nastavi sa ovakvom politikom, nestanak Republike Srpske je vrlo verovatniji.

Pogledajte više