PRIJEDOR TESTIRA REJTING PARTIJA! Narednog vikenda stanovništvo grada na Sani prevremeno bira gradonačelnika

S. MIŠLjENOVIĆ

09. 12. 2021. u 08:12

PREVREMENI izbori za gradonačelnika Prijedora, trećeg grada po veličini u Srpskoj, daće predstojećeg vikenda odgovor na pitanje kolika je realno jaka opozicija u RS i da li vlast i dalje ima veću podršku u narodu.

Foto Novosti

Rezultat političkog okršaja kandidata SNSD i vladajuće koalicije Slobodana Javora sa jedne strane, i kandidata DNS i opozicije, Gorana Predojevića sa druge, biće parametar prema kojem će se pripremati konačni meč između vlasti i opozicije na predstojećim opštim izborima u oktobru sledeće godine, kažu sagovornici "Novosti".

Velizar Antić, politički analitičar kaže da su izbori u Prijedoru vrlo bitni kao jedna vrsta testa trenutnog rejtinga vlasti i opozicije u tom gradu.

- Ukoliko bi kandidat opozicije pobedio, imali bismo situaciju da u najveća tri grada u RS opozicija ima gradonačelnike. To su Banjaluka, Bijeljina i Prijedor. U ta tri grada ukupno živi oko 40 odsto stanovnika Srpske, što samo po sebi predstavlja veoma bitnu činjenicu. Takođe, iz tih gradova bi se sasvim sigurno širio uticaj i prema manjim sredinama u RS i to bi imalo pozitivan efekat na snagu opozicije na opštim izborima sledeće godine - pojašnjava Antić.

Ističe i da ukoliko kandidat vladajućih partija pobedi u Prijedoru, to će jasno pokazati da su zaustavili trend pada poverenja građana, koji su imali u prethodnom periodu.

- Veoma bitna je i činjenica da je kandidat vladajuće partije na prošlim izborima imao oko 3.500 glasova manje od dva opoziciona kandidata i da na određeni način u tu izbornu trku ulazi sa 3.500 glasova "minusa". Tako bi njegova eventualna pobeda na predstojećim izborima imala još veću snagu i značaj - poručio je Antić.

Drago Vuković, profesor na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu kaže da će politički lideri maksimalno iskoristiti rezultat iz Prijedora do opštih izbora naredne godine.

- Opozicija je napravila grešku u startu jer je podržala kandidata DNS. Ne treba zaboraviti da je DNS u Prijedoru izgubio prošle lokalne izbore od SNSD, a sad opozicija opet podržava kandidata DNS. Pogubno je u samo godinu dana od poraza na izborima za gradonačelnika opet gurati svog kandidata - ističe Vuković.

Vuković kaže da bi mnogo bolje bilo da je opozicija predložila kandidata opozicije pa bio i iz SDS, kao najjače opozicione stranke.

- Ukoliko opozicija izgubi u Prijedoru to će biti zato jer su uporno gurali kandidata DNS. Rezultat izbora poraženom će definitivno doneti glavobolju da objasni koalicionim partnerima slabljenje podrške na terenu - kaže Vuković.

U Prijedoru se održavaju prevremeni izbori za gradonačelnika, jer je aktuelni gradonačelnik Dalibor Pavlović (SNSD) podneo ostavku nakon što su se u javnosti pojavile njegove kompromitujuće fotografije.

U TRCI 14 KANDIDATA

NA prevremenim izborima za gradonačelnika Prijedora biće u trci čak 14 kandidata. Pre godinu dana su bila tri kandidata. U centralni birački spisak za glasanje upisano je ukupno 86.329 građana s pravom glasa.

Pogledajte više