LISICE ZBOG TRGOVINE AKCIJAMA: U akciji "Trik" SIPA češlja poslovanje farmaceutske kompanije iz Sarajeva

O. MATAVULj

07. 12. 2021. u 07:13

NEDIM Uzunović, direktor farmaceutske kompanije "Bosnalek" iz Sarajeva, priveden je u akciji "Trik" zbog sumnje da je umešan u koruptivna krivična dela u višemilionskom iznosu.

Kompanija "Bosnalek", Foto Klix

Uzunovića su, po nalogu Tužilaštva BiH, priveli policijski službenici SIPA. Osim njega akcijom je obuhvaćeno još šest osoba zbog sumnje da se mogu dovesti u vezu sa krivičnim delima organizovani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlašćenja i pranje novca. Prema nezvaničnim informacijama, akcija se odnosi na nezakonitu trgovinu akcijama "Bosnaleka".

- U akciji "Trik" SIPA je pretresla stambene objekata na četiri lokacije, a pretreseni su i poslovni objekti na pet lokacije u Sarajevu i Konjicu. Uhapšene su dve osobe koje su sprovedene na kriminalističku obradu, dok je petoro pozvano radi ispitivanja u svojstvu osumnjičenih - rekla je portparol SIPA, Jelena Miovičić.

Prema njenim rečima, pretresi su izvršeni po naredbi Suda BiH, u saradnji sa Tužilaštvom BiH, i MUP Kantona Sarajevo i HNK.

- Pretresi su izvršeni s ciljem pronalaska predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku - istakla je Miovčićeva.

Nedim Uzunović, Foto "Jutjub"

Portparol Tužilaštva BiH, Boris Grubešić, kaže da se istraga odnosi na koruptivna krivična dela u predmetu "Bosnalek".

- Aktivnosti se sprovode u okviru opsežne istrage organizovanog kriminala, pranja novca, zlupotrebe položaja i finansijskog kriminala u okviru koje je evidentirana nezakonita imovinska korist u višemilionskom iznosu - rekao je Grubešić.

POSLUJU NA TRI KONTINENTA

KOMPANIJA "Bosnalek" saopštila je da stoji na raspolaganjU istražnim organima BiH, i uveravaju građane i poslovne partnere da su preduzeli sve kako bi se osigurao nesmetani rad kompanije.

-  "Bosnalek" je najveći domaći proizvođač lekova i jedan od lidera u branši koji uspešno posluje na tri kontinenta, izvozi u više od 20 država i zapošljava više od 800 radnika - navodi se u saopštenju.

Pogledajte više