CVIJANOVIĆ O ODLUCI USTAVNOG SUDA: BIH je odavno trebalo demilitarizovati!

S. M. 05. 12. 2021. u 13:58

NA pitanje kako komentariše poslednju odluku Ustavnog suda BiH kojom se pripadnicima Oružanih snaga BiH omogućuje nošenje brade, predsjednik Srpske je u intervjuu Srni rekla da se i zahtjev Bakira Izetbegovića i odluka Ustavnog suda BiH uklapaju u pravljenje ambijenta i koncepta na koji godinama upozoravamo.

FOTO DGavrić

- Ako u Oružanim snagama, koje su pravljene da bi bile multietničke, treba težiti za isticanjem vjerske pripadnosti i podvoditi to pod zaštitu ljudskih i verskih prava, onda je koncept propao. Ovo što se danas dešava izgleda previše udaljeno od onih objašnjenja koja su pratila reformu odbrane, da bi se od nekada zaraćenih strana i vojski formirale zajedničke oružane snage i umesto sistema regrutacije uveo profesionalni sastav - istakla je Cvijanovićeva.

Prema njenim rečima, koncept Bakira Izetbegovića, koji je odlučio da od profesionalne pravi versku vojsku, naići na otpor druga dva naroda i da neće ni opstati kao profesionalne multietničke oružane snage.

- BiH je davno trebalo demilitarizovati - poručila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla i da svi vole da pričaju o BiH, a malo ko je želio da o njoj nešto nauči, a pogotovo analizira, ističući da su stvari u BiH nesređene u kontinuitetu, dok su problemi i nezadovoljstva akumulirani.

Ona je rekla da je okidač za aktuelnu krizu u BiH Valentin Incko, a ne Republika Srpska.

- Koji god zakon da je nametnuo, reakcija bi bila ista. Da ne spominjem kako su fabrikovali izveštaje za Savjet bezbjednosti UN, širili lažnu sliku, optuživali Srpsku za svaki problem i nastojali na svaki mogući način izostaviti odgovornost bošnjačkih političkih partija - podsetila je predsjednik Republike.

Govoreći o tome da li je ikada neki od tih izveštaja govorio o, primera radi, različitom tretmanu povratničke populacije u dva entiteta ili bezbjednosnim izazovima, Cvijanovićeva je istakla da nisu stigli baš time da se bave jer je zadatak bio da se što više optužuje Republika Srpska, kao i Milorad Dodik.

- Da su hteli da se bave tim pitanjima onda bi morali napisati da u većinski srpskim povratničkim naseljima u FBiH još nema struje, vode, asfalta, niti je sistemski rešena nacionalna grupa predmeta u školama, a da u bošnjačkim povratničkim naseljima u Srpskoj ima i struje i vode i asfalta i da je nacionalna grupa predmeta u više od 20 škola uvedena još pre 15 godina - naglasila je Cvijanovićeva.

Pogledajte više